GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το λαθρεμπόριο αφανίζει τα όστρακα - Σε έξαρση το λαθρεμπόριο από Τουρκία μέσω Έβρου!

Εξαρση παρουσιάζει το λαθρεμπόριο οστράκων από την Τουρκία. Μέσω του νομού Εβρου, τόνοι οστρακοειδών διοχετεύονται στην ελληνική και την ι...

Εξαρση παρουσιάζει το λαθρεμπόριο οστράκων από την Τουρκία. Μέσω του νομού Εβρου, τόνοι οστρακοειδών διοχετεύονται στην ελληνική και την ιταλική αγορά, όπου πωλούνται σε υψηλές τιμές ως εκλεκτό έδεσμα, ακόμα και σε εστιατόρια πολυτελείας. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες από ακατάλληλα οστρακοειδή. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μόλις πέντε μήνες που οι Αρχές στην Αλεξανδρούπολη εντοπίζουν ένα παράνομο φορτίο με όστρακα από την Τουρκία. Αυτή τη φορά, όμως, οι ποσότητες των οστράκων που εντοπίστηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Συνολικά, την περασμένη εβδομάδα οι ιδιωτικές Αρχές εντόπισαν 5.356 κιλά από όστρακα στην περιοχή Ανθεια. Επρόκειτο για υπομεγέθη όστρακα, δηλαδή για γόνους που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ηλικία αναπαραγωγής και γι’ αυτό η αλίευσή τους είναι παράνομη, αναφέρει η Real. 

Το λαθραίο φορτίο θα είχε περάσει απαρατήρητο, αν στο προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης δεν είχε φθάσει η συγκεκριμένη πληροφορία, η οποία αποδείχτηκε ακριβής. Οι συνολικά πέντε Έλληνες λαθρέμποροι είχαν ως κρυψώνα γαριδοτροφείο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα συσκεύαζαν τα πανάκριβα όστρακα, τα οποία, καμουφλαρισμένα σε φορτηγό ψυγείο, θα κατέληγαν μέσω της Εγνατίας Οδού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με σκοπό να τα βγάλουν από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον
Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι λαθρέμποροι των οστράκων συνήθως συγκεντρώνουν πολύ μικρά και ακατάλληλα όστρακα από μία περιοχή, ώστε να τα μεγαλώσουν σε υδατοκαλλιέργειες άλλης χώρας και να τα μεταπωλήσουν εκεί. «Αυτή η διαδικασία, όμως, έχει μεγάλες επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δυνατότητα διαιώνισης αυτών των ειδών, καθώς η αφαίρεση των μικρών οστράκων από τη θάλασσα αφαιρεί τη δυνατότητα αναπαραγωγής τους», αναφέρει η Σοφία Γαληνού - Μητσούδη, καθηγήτρια Αλιευτικής Διαχείρισης Οστράκων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αρχικά οι Αρχές εντόπισαν έναν 50χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. οχήματος, ο οποίος μετέφερε με τρέιλερ ποσότητα ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση οστράκων -λόγω υπολειπόμενων διαστάσεων- με σκοπό την πώληση και την εμπορία. Μέσα στο τρέιλερ βρέθηκαν 15 σάκοι που περιείχαν 327 κιλά όστρακα του είδους «τελλίνα» και 41 σάκοι που περιείχαν 609 κιλά όστρακα του είδους «αχιβάδα».

Στη συνέχεια, στελέχη του Λιμεναρχείου, παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις του παλαιού γαριδοτροφείου Αλεξανδρούπολης, σημείο όπου διαπιστώθηκε ότι κατευθυνόταν ο 50χρονος οδηγός. Στο γαριδοτροφείο συνελήφθησαν ο 72χρονος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων, διότι τις λειτουργούσε άνευ άδειας, καθώς και ένας 64χρονος, ο οποίος φέρεται ως μισθωτής μέρους των εγκαταστάσεων καθώς είχε ενοικιάσει δύο αποθήκες. Επιπλέον, συνελήφθησαν ένας 40χρονος και δύο 60χρονοι, οι οποίοι φέρονται ότι είχαν αποθηκεύσει και επεξεργάζονταν από κοινού με τους άλλους δύο συλληφθέντες (ιδιοκτήτης και μισθωτής), και άλλες ποσότητες οστράκων, επίσης ακατάλληλες για κατανάλωση. Πιο αναλυτικά βρέθηκαν: 1.170 κιλά του είδους «τελλίνα», 850 κιλά του είδους «κυδώνια» και 2.400 κιλά αχηβάδας, υπολειπόμενων διαστάσεων.

Η έξαρση του παράνομου εμπορίου οστράκων ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς η κατανάλωση τέτοιων θαλάσσιων προϊόντων θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. 

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στον περιορισμό των πληθυσμών των οστράκων, τα οποία βρίσκονται στα όρια του αφανισμού σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, αλλά και των ελληνικών θαλασσών, λόγω της υπερκατανάλωσης. Ήδη, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει στις ελληνικές θάλασσες, δύο πολύ γνωστά είδη οστράκων, όπως η πίνα και η μπουρού, θεωρούνται σχεδόν εξαφανισμένα. Εκτός από τη ρύπανση, βασικοί λόγοι μείωσης των πληθυσμών των μεσογειακών οστράκων είναι η παράνομη αλίευση και η διοχέτευσή της στην κατανάλωση, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση των πρόσφατων συλλήψεων στον Έβρο. 

Κίνδυνος εξαφάνισης
«Οταν δεν υπάρχουν έλεγχοι και παραστατικά, ο νους μας πηγαίνει στο κακό, δηλαδή υπάρχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες τα όστρακα αυτά να είναι επιμολυσμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση. Παρ’ όλ’ αυτά, η αύξηση του λαθρεμπορίου μάς κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς των οστράκων», λέει η καθηγήτρια Σ. Μητσούδη - Γαληνού, προσθέτοντας πως τα όστρακα αποτελούν αντικείμενο υπεραλίευσης εδώ και δεκαετίες. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ξεκάθαρα ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχει μειωμένος δείκτης αποθεμάτων από όστρακα. Ο γόνος των οστράκων πρέπει να προστατεύεται. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ειδών», καταλήγει η καθηγήτρια Αλιευτικής Διαχείρισης Οστράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια