GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα αστικά κλαδέματα και το κουτσουρεμένο πράσινο στις πόλεις

Παρατηρώντας κάποιος τη σύνθεση των ειδών στις  δεντροστοιχίες και πάρκα  της  πόλης μας  ,  καθς και τις κακότεχνες ολικές κλαδεύσεις δέν...

Παρατηρώντας κάποιος τη σύνθεση των ειδών στις  δεντροστοιχίες και πάρκα  της  πόλης μας  ,  καθς και τις κακότεχνες ολικές κλαδεύσεις δέντρων έχει  την εντύπωση ότι κατά την διαχείριση του πρασίνου των πόλεων δεν τηρούνται βασικές αρχές και κανόνες . Δεν θεωρώ ότι  αυτό οφείλεται στο αξιόλογο προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας αλλά σε έναν  λάθος  σχεδιασμό  και πολιτική για το  αστικό πράσινο που εφαρμόζεται  μέχρι σήμερα .

Είναι λοιπόν συνηθισμένη πρακτική  (και όχι μόνο στη δική μας πόλη) η έντονη  κλάδευση  των δέντρων σε πεζοδρόμια και πάρκα  χωρίς πραγματική  αιτία . Η ολική κλάδευση των δέντρων στις πόλεις χωρίς να συντρέχουν ειδικοί λόγοι αποτελεί μέγα λάθος αφού μειώνει την ικανότητα των δέντρων να εκπληρώσουν τον κύριο σκοπό τους. Επίσης  με τις  με τις κακότεχνες κλαδεύσεις  δημιουργείται  χείριστη εικόνα για τα δένδρα, ενώ μπορεί να προκληθεί  και πλήρη νέκρωση του δέντρου και επιπλέον ο προϋπολογισμός του Δήμου επιβαρύνεται  με   δαπάνες συλλογής, φόρτωσης και αποκομιδής κλαδιών χωρίς να είναι απαραίτητες. 

Επίσης χαρακτηριστικό της επικρατούσας νοοτροπίας  αποτελεί το φαινόμενο σε όποιες θέσεις  υπάρχουν  δένδρα  ελιάς αυτά  να κλαδεύονται με  κανόνες που σχετίζονται με την παραγωγή καρπού και να μην λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως  η σκίαση, η  ασφάλεια και  η δυνατότητα κυκλοφορίας των πεζών  κτλ.

Μια καλή πρακτική  μια γειτονιά είναι όταν οι δενδροστοιχίες σχηματίζουν ένα σκιαζόμενο τούνελ, με την σύγκλιση των δέντρων προς την πλευρά του δρόμου, αυτή η κατάσταση είναι επιθυμητή και σε πεζούς και οδηγούς, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, δυστυχώς  όμως  δεν υπάρχουν αρκετές τέτοιες καλές πρακτικές  στην πόλη μας.

Τα δέντρα και το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις,  έχουν ως  αποστολή τη βελτίωσης των   συνθηκών  διαβίωσης ,  την παραγωγή οξυγόνου, το φιλτράρισμα του αέρα από σκόνη και  καυσαέρια, την μείωση των υψηλών θερμοκρασιών σε περιόδους  καύσωνα ,  την  μείωση της ηχορύπανσης . Παράλληλα συμβάλουν και στον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος  και την ψυχική υγεία των κατοίκων. Τα δέντρα αν δεν είχαν αυτούς τους  ρόλους  θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με πλαστικές οι μεταλλικές διακοσμήσεις και τότε   θα γλιτώναμε και από έξοδα  όπως το κλάδεμα και   το σκούπισμα  των φύλλων. Σήμερα  λοιπόν είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε από την αρχή το πράσινο της πόλης ,  να  αξιοποιήσουμε τους  διαθέσιμους πόρους για  την συντήρηση και την ασφάλεια των πάρκων,  να διορθώσουμε τα λάθη μας   για να μπορέσει το αστικό πράσινο της  Ξάνθης να ανταποκριθεί  στο  σημαντικό του ρόλο. 

Φυσικά υπάρχουν και  εξαιρέσεις που  επιβάλουν ποιό έντονες κλαδεύσεις , πχ κίνδυνοι ρίψης από ανέμους ή επειδή  φυτεύτηκαν σε θέσεις που εγκυμονούν κινδύνους ,  και θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.

Τελειώνοντας θα περιγράψω ένα πραγματικό  περιστατικό που συνέβηκε πριν μερικά χρόνια  και  δείχνει την  νοοτροπία  που έχουμε συνηθίσει σε μερίδα  πολιτών στον τρόπο που χειριζόμαστε το αστικό πράσινο . . Μιας ηλικιωμένη κυρία λοιπόν   με αυστηρό ύφος  απαιτούσε  από το συνεργείο πρασίνου του  Δήμου   να κλαδεύει  εντονότερα  τα  δέντρα έξω από το σπίτι της   έτσι ώστε να μην υπάρχουν φύλλα  και  να είναι ο χώρος ποιο «καθαρός».  Μάτια έγινε προσπάθεια να μεταπεισθεί  με το επιχείρημα  της δροσιάς που θα της πρόσφερε σε περίπτωση καύσωνα ,  απάντησε ότι δεν την ένοιαζε γιατί  είχε  λύσει  το πρόβλημα της ζέστης με το  κλιματιστικό.  Τελικά είχαμε  καύσωνα εκείνο  το καλοκαίρι, και ο καύσωνας έφερε μαζί  και διακοπές ρεύματος,  λόγο υπερφόρτισης του ηλεκτρικού δικτύου από τα κλιματιστικά,  και ήρθε και η τιμωρία του ανθρώπου για την αλαζονική  συμπεριφορά του.
Λιάρος Χρήστος
Υποψήφιος στον Δημοτικό Συνδυασμό ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια