Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης, παράταξη του ΚΚΕ, διαπνέεται από τις αρχές, τη φιλοσοφία και την ιδεολογία του. Έτσι παίρνει θέση απέναντι σε κ...
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης, παράταξη του ΚΚΕ, διαπνέεται από τις αρχές, τη φιλοσοφία και την ιδεολογία του. Έτσι παίρνει θέση απέναντι σε κάθε ζήτημα, έτσι εξηγεί τον κόσμο, έτσι θέλει να τον αλλάξει.
Η στάση μας διαπνέεται από αυτό που λιτά περιγράφουν οι στίχοι του πασίγνωστου τραγουδιού «Which side are you on”.
Εμείς λοιπόν είμαστε με την πλευρά όσων αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, σε μια όμορφη πόλη, με την πλευρά όσων σέβονται τη ζωή, σέβονται την παράδοση, σέβονται την πόλη.
Με αφορμή την επιστολή των μελών του Συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, για την οποία και τους ευχαριστούμε, θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας για τα ουσιώδη ζητήματα που τίθενται στην επιστολή, διευκρινίζοντας δύο πράγματα:
Η Παλιά Πόλη σαν οντότητα -και φυσικά οι κάτοικοί της- πλήττεται εξίσου με κάθε άλλη γωνιά της Ελληνικής γης από τις καταστρεπτικές πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα. Όντας, όμως, μία από τις τρεις σπουδαιότερες Ευρωπαϊκές πολεοδομικές ενότητες που διασώζονται και χρήζουν προστασίας έχει τα δικά της ιδιαίτερα γνωρίσματα και μορφές συγκρότησης όπου ταυτόχρονα υπάρχουν η γειτονιά και η ενορία, ο τόπος κατοικίας και οι χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης και περιπάτου. Όπου στον νοσταλγικό άνεμο από την περίοδο των αρχοντικών της περιόδου που άνθισε το εμπόριο του καπνού αντιπαρατίθεται συναγωνιστικά σήμερα ο αγώνας βιοπορισμού μικρών καταστηματαρχών, μεροκαματιάρηδων και ανέργων.
Οι απόψεις που θα εκτεθούν εδώ είναι προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, όπου η προσωπική συμβολή έχει ίσως τη δική της ξεχωριστή σημασία, αλλά δεν είναι η γνώμη της αυθεντίας που μετρά. Άλλωστε και αυτή μέσα που συλλογικές διαδικασίες αποκτιέται και βιώνεται.
Θέλουμε ακόμη να τονίσουμε ότι θα μπορούσαν να αναδειχθούν κι άλλα ζητήματα για την παλιά πόλη όπως είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων της, η μεταφορά εμπειριών από αντίστοιχους οικισμούς που προστατεύουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO και η συμβολή της Πολυτεχνικής Σχολής στο σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων.
Το θέμα της όχλησης του οικισμού από τη μεταφορά στα όριά του δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας με τη μορφή νυχτερινής διασκέδασης, τείνει να κυριαρχήσει λόγω μικροανταγωνισμών και του εύπεπτου των συχνότατων δημοσιευμάτων γύρω από αυτό. Η Παλιά Πόλη είχε πολλά προβλήματα και πριν την εγκατάσταση σ’ αυτήν των καταστημάτων τα οποία θεωρούν ότι προσελκύουν πελατεία με το μέγεθος του ήχου (ο οποίος μετά τα 70 decibel καταντά θόρυβος για τον άνθρωπο). Αναπόφευκτα οι νεότεροι άνθρωποι στην ανάγκη τους για συνάθροιση και συνεύρεση επιλέγουν ότι τους είναι οικείο και περισσότερο σύγχρονο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διαφορά λίγων μόνο μηνών. Σε μια άναρχα δομημένη πόλη οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολλοί, ο τρόπος αξιοποίησής τους όμως επίσης είναι άναρχος. Η όμορφη εικόνα της παρέας στα καντούνια της Κέρκυρας, στα παράλια της Πορτογαλίας με τους ήχους των Fado, στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Ξάνθης μπορεί να παραμείνει ελκυστική, όσο οι άλλες δραστηριότητες δεν ενοχλούν. Μέχρι να αποκτήσουν οι παρέες ένα άλλο στέκι, ο συμβιβασμός των μόνιμων κατοίκων και των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας δεν μπορεί να είναι πειθαναγκαστικός και βίαιος. Ο σύλλογος για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης και όχι ο Δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση των χώρων και των δράσεων. Αλλιώς οι μικροπολιτικές θα δικαιώνουν τον «Φταίχτη» και θα διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τις δράσεις του Συλλόγου και να προβάλλει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ακαδημαϊκό τρόπο και επί χάρτου. Κυκλοφορία είναι η κίνηση και όχι η παύση αυτής. Άρα, η στάθμευση είναι παράγωγο ζήτημα και όχι η κεντρική ιδέα του ζητήματος. Η στάθμευση εντός των ορίων της Παλιάς Πόλης πρέπει να αφορά μόνο τους κατοίκους της. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι το μόνο παράδειγμα κοινοτικής οργάνωσης του χώρου στη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνοντας δύο χριστιανικούς και 2 μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, ενώ είναι χτισμένη κατά το Βυζαντινό πρότυπο με τα τρία μοναστήρια που την περιβάλλουν και τον ναό στο Πόρτο Λάγος να σχηματίζουν σταυρό. Αυτή η κοινοτική οργάνωση του χώρου καταργείται αν επηρεαστεί το κέντρο της που είναι η Πλατεία Μητροπόλεως. Συνεπώς ακόμη και ένα όχημα στη θέση αυτή είναι πηγή διατάραξης και πρέπει να αφαιρεθεί. Η πρόσβαση στον οικισμό για όσους δεν κατοικούν σ’ αυτόν μπορεί να γίνει από το νότιο τμήμα. Για να παραμείνουν τα οχήματα (με εξαίρεση τα δίκυκλα) εκτός προτείνεται η δημιουργία υπόγειου πολυώροφου χώρου στάθμευσης στη θέση του κτιρίου της ΔΕΗ με πρόσβαση από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Η λύση μπορεί να ενισχυθεί με την δρομολόγηση από την 7:00 π.μ. μέχρι την 22:00 μ.μ. μικρού μεγέθους λεωφορείων που θα περιέρχονται του κυριότερου τμήματος του οικισμού. Για την πρόσβαση από δυσμάς προτείνεται η αξιοποίηση του χώρου στο τέλος της οδού Χασιρτζόγλου και προς το Παλαιό Νοσοκομείο ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό είναι ανάγκη να επανεξεταστούν όλες οι μονοδρομήσεις και αναγκαστικές πορείες, γιατί τοπική ρύθμιση και αποσπασματική θεώρηση δεν συνάδουν με μια πραγματικά εμπεριστατωμένη λύση του ζητήματος «κυκλοφορία». Θεωρούμε ότι η χρήση ποδηλάτου πρέπει να διευκολυνθεί και να μην αποκλειστούν ρηξικέλευθες σκέψεις όπως η τροχοδρόμηση (τραμ). Το ζήτημα της καθοδήγησης της κίνησης με σωρεία αντιαισθητικών και αταίριαστων με τον χαρακτήρα του οικισμού πινακίδων εξαλείφεται με την προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση.
Στο χρώμα του οικισμού μέγιστη είναι η συμβολή των ίδιων των κατοίκων. Παραφωνίες με κακόγουστες προχειροκατασκευές αλλαγές ύφους στη δομή, ακόμη και ο τρόπος κεραμοσκεπούς κάλυψης μπορούν να αποδοθούν στην επιρροή της επιβαλλόμενης αισθητικής αντίληψης (κιτς) από την τηλεόραση, τα life-style περιοδικά, τη μεταφορά εικόνων και μορφών που είδε κανείς ταξιδεύοντας. Εδώ απαιτείται η συνδρομή Δήμου, Πανεπιστημίου, ανθρώπων της τέχνης και του Πολιτισμού, φορέων που εδρεύουν στην Παλιά Πόλη, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή της διαμορφωμένης σήμερα κατάστασης (αρκετά περίπλοκης ομολογουμένως) και συμμόρφωση προς τις επιταγές του νομοθετικού πλαισίου (Προεδρικό διάταγμα) στην κατεύθυνση διατήρησης της ακεραιότητας της φυσιογνωμίας του οικισμού.
Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και σαφές. Την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο Δήμος και φυσικά οι κάτοικοι. Ιδιαίτερα στα οικονομικά ζητήματα, δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία επιβάρυνση των ανθρώπων που κατοικούν στην Παλιά Πόλη. Συνεπώς, καμία επιτροπή ή άλλου είδους φορέας δεν θα βοηθήσει, μάλλον θα παρεβληθεί επιβραδυντικά… Το γνωστό «όταν δεν θέλεις να λυθεί ένα ζήτημα, φτιάξε μια επιτροπή.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Θεωρείστε δεδομένο ότι είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για ό,τι μπορούμε επιστημονικά ή πολιτικά να συνδράμουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια