-Η εταιρία έχει κατασκευάσει από το 2007 σύγχρονη μονάδα επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της -Συχνά πυκνά οι κάτοικοι των γύρω οικισμών...
-Συχνά πυκνά οι κάτοικοι των γύρω οικισμών διαμαρτύρονται για τις δυσοσμίες που αναδύονται απ' αυτή
Δεκάδες πρόστιμα έχουν επιβληθεί στην εταιρία ΜΑΪΤΕΞ που βρίσκεται εγκεταστημένη σε εκτός σχεδίου περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Αυξέντιο και Παλιό Κατράμιο στον κάμπο της Ξάνθης.
Πρόκειται για ένα βαφείο φινιριστήριο υφασμάτων το οποίο ωστόσο σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου αποτελεί μια ρυπογόνα βιομηχανία, με δύσκολα διαχειρίσιμα υγρά απόβλητα και έχει απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες πολλές φορές στο παρελθόν. Πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα απόβλητα της εν λόγω εταιρίας, μεταφέροντας παράλληλα ένα έντονο κύμα δυσφορίας από πλευράς των κατοίκων για τις δυσοσμίες που αναδύονται από τη δράση της.
Όπως προκύπτει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η εταιρία έχει συνεργαστεί και έχει κατασκευάσει από το 2007 σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων της. Τα προβλήματα από τότε για το περιβάλλον έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως, όπως και οι οχλήσεις των κατοίκων των γύρω οικισμών με σημαντικότερη τη δυσοσμία η οποία κατά καιρούς αναδύεται από τη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων.
Από το 1998 έχουν γίνει δεκάδες έλεγχοι στη μονάδα και έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα με εισηγήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΑΜΘ, του ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) αλλά και της Δ/νσης Ανάπτυξης της ΠΕ Ξάνθης. Η τελευταία εισήγηση για επιβολή προστίμου έγινε στις 14-6-2013 από το ΚΕΠΠΕ.
Στη συνέχεια μετά και την επιβολή του τελευταίου προστίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης υπό την αιγίδα του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη, των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων της εταιρίας αλλά και αντιδημάρχων του Δήμου Αβδήρων.
Κατά τη εν λόγω σύσκεψη έγινε γνωστό από πλευράς της εταιρίας πως έχει αλλάξει η διαδικασία παραγωγής, αντικαθιστώντας μια θειούχα χημική ένωση με κάποιους οργανικούς πολυσαχκαρίτες που δεν περιέχουν θειάφι με αποτέλεσμα να μην εκπέμπονται θειούχες ενώσεις στο περιβάλλον οι οποίες ήταν υπεύθυνες κυρίως για τις δυσοσμίες. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση πως εάν με την τροποποίηση αυτή δεν υπήρχε εξάλειψη του προβλήματος της δυσοσμίας η εταιρία θα προχωρήσει στη πιο δραστική λύση της κάλυψης των δεξαμενών αερισμού της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων, απ' όπου προέρχεται η δυσοσμία, και στη συλλογή και αδρανοποίηση στη συνέχεια των απαερίων.
Σύμφωνα μάλιστα και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες μετά τη σύσκεψη δεν υπήρξαν άλλα παράπονα από πλευράς των κατοίκων για δυσοσμία, αν και στην ερώτησή του ο κ. Ζεϊμπέκ επικαλούταν σχετικές αναφορές από κατοίκους.
Ακολούθησαν επιτόπιοι έλεγχοι των Υπηρεσιών στη μονάδα της εταιρίας, όπου διαπιστώθηκε πως η μυρωδιά υδρόθειου που υπήρχε στο εργοστάσιο παλαιότερα έχει εξαφανιστεί, στην περιοχή όμως της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων υπήρχαν δυσάρεστες οσμές που όπως φαίνεται οφείλονταν σε άλλου είδους χημικές ενώσεις και διεργασίες.
Σε έγγραφό της η Διεύθυνση Ανάπτυξης καταλήγει στο συμπέρασμα πως “η υλοποίηση της δεύτερης δέσμευσης από πλευράς της εταιρίας για την οριστική λύση του προβλήματος της δυσοσμίας φαίνεται επιβεβλημένη, μιας και αυτό δεν είναι υπερβολικό κόστος για την εταιρία. Όσον αναφορά τα υγρά απόβλητα και την υπέρβαση των ορίων που αυτά παρουσιάζουν είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί και να δοθεί λύση κατά την εξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που από τις 10-01-2014 η εταιρία έχει καταθέσει στη Δ/νση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Θ. για την ανανέωση της ΕΠΟ”. Άξιο αναφοράς πως σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία υπέβαλε αίτηση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 10 Ιανουαρίου 2014, ωστόσο κατόπιν ελέγχου της ΜΠΕ διεκόπη η διαδικασία ελέγχου της λόγω ελλείψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια