GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Άδειο” το Δασαρχείο Σταυρούπολης, απροστάτευτα τα Δάση – Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό!

-Σύμφωνα με πόρισμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το Δασαρχείο Σταυρούπολης... κουτσαίνει  -Έχει στην ευθύνη του την προστασία...

-Σύμφωνα με πόρισμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το Δασαρχείο Σταυρούπολης... κουτσαίνει 
-Έχει στην ευθύνη του την προστασία 315.000 στρεμμάτων και διαθέτει μόλις 5 δασοφύλακες 
-Εκκρεμούν υποθέσεις από το 2003 (!) στο Δασαρχείο Ξάνθης σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα 

Τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων τους στερούνται οι υπάλληλοι του Δασαρχείου στη Σταυρούπολη Ξάνθης, το οποίο ως γνωστόν είναι υπεύθυνο για το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δυτικό τμήμα της Οροσειράς της Ροδόπης.  

Όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το Δασαρχείο θεωρείται ως ένα από τα πιο υποστελεχωμένα στη χώρα και διαθέτει μόλις πέντε δασοφύλακες για τη φύλαξη και προστασία δασικής έκτασης περίπου 315.000 στρεμμάτων, που υπάγονται στην αρμοδιότητά του. 

“Δυστυχώς το Δασαρχείο Σταυρούπολης είναι από τα πιο υποστελεχωμένα στη χώρα. Λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, οι υπάλληλοί του έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν μόνο ένα μέρος της σημαντικής για τη διατήρηση του δασικού όγκου της Ροδόπης εργασίας τους” αναφέρει ο Νίκος Μαραγκός, διευθυντής Δασών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. 

Υπολειτουργεί, κατά το πόρισμα 
Πρόκειται για πόρισμα που συνέταξαν οι Επιθεωρητές τον Δεκέμβριο του 2013 και το οποίο έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com. 

Σε αυτό γίνεται έλεγχος των δυνατοτήτων που παρουσιάζουν σήμερα τα δύο Δασαρχεία της περιοχής, ήτοι αυτό της Σταυρούπολης και αυτό της Ξάνθης, αλλά και το σύνολο των υποθέσεων που κλήθηκαν να χειριστούν και... εκκρεμούν ακόμη λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού. 

Όπως γίνεται γνωστό το Δασαρχείο της Ξάνθης είναι υπεύθυνο για την προστασία έκτασης 1.415.000 στρεμμάτων, ενώ αντιστοίχως αυτό της Σταυρούπολης για έκταση 315.000 στρεμμάτων. Από τον έλεγχο των Επιθεωρητών προκύπτει πως το Δασαρχείο της Σταυρούπολης ανήκει στην κατηγορία των Υπηρεσιών με τον μικρότερο αριθμό υπηρετούντων υπαλλήλων των ειδικοτήτων ΠΕ Γεωτεχνικών Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων. 

Οι Επιθεωρητές μάλιστα συνάγουν το συμπέρασμα “πως  απαιτείται αναδιάρθρωση των υπηρεσιακών μονάδων και κατανομή του υπηρετούντος προσωπικού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κάλυψη ή μη της περιοχής ευθύνης των Δασαρχείων με εκτάσεις δασικού ενδιαφέροντος, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά τα δάση και οι δασικές εν γένει εκτάσεις”. 

Στην Ξάνθη απασχολούνται συνολικά 54 υπάλληλοι στο Δασαρχείο, εκ των οποίων 8 δασολόγοι, 5 δασοπόνοι, 19 δασοφύλακες, 3 οδηγοί, 3 διοικητικοί οικονομικοί και 16 άλλων ειδικοτήτων. Στην περίπτωση όμως της Σταυρούπολης και παρά του δασικού όγκου ευθύνης του Δασαρχείου υπηρετούν 11 άτομα, εκ των οποίων 2 δασολόγοι, 1 δασοπόνος, 5 δασοφύλακες και 3 διοικητικοί οικονομικοί. 

Παράλληλα όπως γίνεται γνωστό από το ίδιο πόρισμα στο Δασαρχείο της Ξάνθης εντοπίζονται 74 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2003 (!) και δεν έχουν διεκπεραιωθεί και οι οποίες αφορούν πράξεις χαρακτηρισμού, γνωμοδοτήσεις ΜΠΕ, εγκρίσεις επέμβασης σε δασικές εκτάσεις και εγκρίσεις διαχειριστικών μελετών. Αντιστοίχως το 2012 έφτασαν στην υπηρεσία με τη μορφή των εισερχομένων 91 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 90 διεκπεραιώθηκαν ενώ κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 7 υποθέσεις ετησίως σε κάθε υπάλληλο, σύμφωνα με τα εισερχόμενα του 2012 ενώ ο μέσος αριθμός ημερών που έχει στη διάθεσή του ένας υπάλληλος για τη διεκπεραίωση μιας από τις υποθέσεις αυτές είναι 32,1 ημέρες. 

Στην περίπτωση της Σταυρούπολης δεν υπάρχουν υποθέσεις που να εκκρεμούν από το 2003, ενώ το 2012 έφτασαν στην υπηρεσία 22 αντίστοιχες με τις παραπάνω υποθέσεις οι οποίες διεκπεραιώθηκαν όλες. Ο μέσος όρος υποθέσεων που αναλογεί σε κάθε  υπάλληλο είναι 7,3 ενώ για τη διεκπεραίωση μιας από τις υποθέσεις αυτές ένας υπάλληλος έχει κατά μέσος όρο στη διάθεσή του 30,7 ημέρες. 

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως το Δασαρχείο Σταυρούπολης συμπεριλαμβάνεται στα 39 Δασαρχεία της χώρας στα οποία  δεν επαρκεί το υπηρετούν (στις εν λόγω μονάδες) προσωπικό ειδικότητας ΔΕ/ΥΕ Δασοφυλάκων για να στελεχωθεί το σύνολο των εποπτευόμενων μονάδων τους, όπως δηλώθηκαν, με αποτέλεσμα αδυναμία λειτουργίας των μη στελεχωμένων δομών. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται τόσο το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης όσο και αυτά της Δράμας και της Θάσου. Παράλληλα το Δασαρχείο της Σταυρούπολης περιλαμβάνεται σε αυτά με τον μικρότερο αριθμό καταγεγραμμένων παραβάσεων της δασικής νομοθεσίας, καθώς την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί μόλις 16 παραβάσεις, αν και η περιοχή ευθύνης του καλύπτεται κυρίως από εκτάσεις δασικού ενδιαφέροντος.  

Σύμφωνα ωστόσο με αναφορές, στην περιοχή υπάρχουν αυξημένα κρούσματα παράνομης θήρευσης τρυγονιών, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί. Το κυνήγι του πτηνού γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι λαθροθήρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περιοχή της Ζαρκαδιάς. 

Στην πυρά... η πυροπροστασία! 
Όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των υπαλλήλων στα Δασαρχεία της χώρας ο αντιπυρικός σχεδιασμός έχει παραδοθεί... στην πυρά μιας και φέτος οι εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών δεν έχουν υλοποιηθεί. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές εργασίες όπως ο σχεδιασμός των αντιπυρικών ζωνών, η διάνοιξη, η συντήρηση και ο καθαρισμός των δασικών δρόμων αλλά και η αποκομιδή της νεκρής βιομάζας, δηλαδή η απομάκρυνση των ξερών χόρτων και φύλλων που αποτελούν και τη νούμερο ένα αιτία εξάπλωσης των πυρκαγιών. 

“Το κομμάτι της πρόληψης έχει σχεδόν καταργηθεί. Στην ουσία δεν έχουν γίνει εκθαμνώσεις και καθαρισμοί των δασών από την εύφλεκτη ύλη τους, ενώ δεν έχουν γίνει καθαρισμοί των δασικών δρόμων, με αποτέλεσμα, αν προκύψει ανάγκη, τα πυροσβεστικά να μην μπορούν να κινηθούν” αναφέρει στη "R" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοπόνων Ελλάδος Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Απόστολος Γεράσης και συμπληρώνει  πως “το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ίσχυε πάντα, φέτος όμως τα πράγματα είναι χειρότερα, λόγω συνταξιοδοτήσεων και έλλειψης χρηματοδότησης από την πολιτεία που μας εμποδίζει να κάνουμε τη δουλεία μας”. 

“Αντί για 1.500 εποχικούς πυροσβέστες που είχαν προσληφθεί πέρσι, φέτος θα γίνουν μόνο 1.200 συμβάσεις, αφού με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι εποχικοί πυροσβέστες μειώθηκαν κατά 20%. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις στην πρόληψη των πυρκαγιών με κάνει ιδιαίτερα απαισιόδοξο για φέτος το καλοκαίρι, το οποίο προβλέπεται από όλους τους επιστήμονες ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό” αναφέρει ο Βασίλης Ανδρεαδάκης γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών, τονίζοντας ότι το έργο της πρόληψης είναι σημαντικότερο από το έργο της πυρόσβεσης. “Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πυροσβεστικά έχουν κολλήσει σε δασικούς δρόμους που έχουν καταστεί αδιαπέραστοι λόγω κατολισθήσεων ή άλλων αιτιών. Χωρίς τη μέριμνα για αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμούς δασών η καταστολή των πυρκαγιών που είναι το δικό μας κομμάτι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο” προσθέτει ο ίδιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια