Τι δείχνει ο έλεγχος των 54.000 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό - Η έρευνα επικεντρώνεται σε πολεοδομίες, εφορίες και δήμους της Ανα...
Τι δείχνει ο έλεγχος των 54.000 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό - Η έρευνα επικεντρώνεται σε πολεοδομίες, εφορίες και δήμους της Ανατολικής Αττικής, της Τροιζηνίας, της Ηλείας, της Σύρου, καθώς και σε εφοριακούς από δυτική Μακεδονία, Κρήτη και Θεσσαλία
Λαβράκια φαίνεται πως βγάζουν οι έλεγχοι των 54.000 εμβασμάτων Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό σύμφωνα με ρεπορτάζ από το "Πρώτο Θέμα".
Παρά τη συνολική βραδύτητα με την οποία γίνονται οι διασταυρώσεις, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως με βάση την εικόνα που υπάρχει σήμερα, περί τα 2.000 άτομα της λίστας είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του υπουργείου με σκοπό να εξακριβωθεί κατά πόσον ο πλούτος που εξήγαγαν στην τριετία 2009-2011 ήταν προϊόν νομίμων εισοδημάτων ή αποκτήθηκε με τρόπο παράνομο.
Οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν ποσά 500.000, 700.000 ή και 1 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη βρεθεί σε λογαριασμούς κρατικών λειτουργών με μισθούς 1.500 ή, το πολύ, 2.000 ευρώ. «Και μόνο το γεγονός ότι βρέθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτές τις λίστες, όπου υπάρχουν κυρίως επιχειρηματίες ή ιδιώτες με οικονομική επιφάνεια, μας προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον και μας ενεργοποιεί», αναφέρει αξιόπιστη πηγή που πραγματοποιεί διασταυρώσεις εισοδημάτων.
Ξεκάθαρος στόχος του υπουργείου, το οποίο συνεχίζει τις διασταυρώσεις σε ένα έργο πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, είναι με την ολοκλήρωση των ελέγχων όχι μόνο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν αλλά και με άμεση ρύθμιση οι επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι να οδηγηθούν εκτός Δημοσίου, εξέλιξη που θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις των δανειστών. Στις σκέψεις μάλιστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι όχι μόνο να υπάρξουν κυρώσεις κατά όσων βρίσκονται ή θα βρεθούν να έχουν αδικαιολόγητα εισοδήματα στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα να ανακοινωθούν με ειδική διαδικασία τα ονόματά τους, ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες τους παραβάτες.
Πρόκειται για μια λογική «outing» με σκοπό χιλιάδες πολίτες που έπεσαν θύματα εκβιασμών και απειλών εκ μέρους των επίορκων να αναγνωρίσουν ενδεχομένως κάποιους εξ αυτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν βρεθεί πολλές ύποπτες περιπτώσεις, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους σε πολεοδομίες και δήμους περιοχών όπως η Τροιζηνία (σχετική καταγγελία έχει υπάρξει μάλιστα στο παρελθόν και από βουλευτές), η Ηλεία, όπου ομάδα υπαλλήλων έσβηνε πρόστιμα, οι Κυκλάδες -ειδικά στη Σύρο εμπλεκόμενοι σε υπόθεση παράνομης απόκρυψης προστίμων φέρονται να έχουν βγάλει χρήματα εκτός χώρας-, η ευρύτερη Ανατολική Αττική κ.λπ. Παράλληλα οι έλεγχοι σε επίπεδο εφόρων αφορούν κατά κύριο λόγο περιπτώσεις στη δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και τη Θεσσαλία, αν και η συνέχιση των ελέγχων δεν αποκλείει κι άλλες περιπτώσεις.
Ερευνα και για τους δημοσίους υπαλλήλους- bussinesmen
Κύκλοι του υπουργείου προετοιμάζονται για τις μεγάλες ανατροπές που θα προκληθούν έπειτα από αυτούς τους ελέγχους που προσδιορίζεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται ήδη στα σκαριά ευρείας κλίμακας έρευνα και για δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δίχως να έχουν λάβει τις απαιτούμενες εκ του νόμου άδειες λειτουργούν ιδιωτικά γραφεία.
\Πρόκειται για εκατοντάδες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου για πειθαρχικά παραπτώματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα προϊστάμενου Πολεοδομίας από την Αττική, ο οποίος ήδη έχει βρεθεί να διατηρεί παράλληλα αδήλωτο ιδιωτικό μελετητικό γραφείο που ασχολείται με άδειες στην ίδια περιοχή.
Δηλαδή, με αυτή του τη δραστηριότητα εκτός από κρίνων είναι και κρινόμενος - και πάντα με το αζημίωτο. Η συγκεκριμένη δεξαμενή ελέγχου και εξόδου από το κράτος αναμένεται να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα, καθώς η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί για την πρόθεση του υπουργείου να ελέγξει αυτούς που από δημόσιοι υπάλληλοι εξελίχθηκαν σε businessmen - στην πλάτη πάντα των απλών πολιτών.
Στο στόχαστρο και ο διαγωνισμός του 2010 στην Πυροσβεστική
Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε ένα δύσκολο έργο επανελέγχων 45.000 μονιμοποιήσεων που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου 3.500 προσλήψεις με πενταετείς συμβάσεις στην Πυροσβεστική. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή εισόδου στο Πυροσβεστικό Σώμα το «business stories» πληροφορείται πως υπάρχει σωρεία παρατυπιών που θα απασχολήσουν άμεσα το αρμόδιο υπουργείο και θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν πολλές προσλήψεις.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του σχετικού σώματος ελεγκτών αποδίδει και η οποία θα αποτρέψει τις μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, αποδίδοντας δικαιοσύνη για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια