Αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, μπαίνει φρένο στις κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών...
Αυξάνεται το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, μπαίνει φρένο στις κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου για χρέη μέχρι 500 ευρώ και μειώνονται δραστικά έως και 80% τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, με πλαφόν ανώτατου προστίμου τις 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοήθημα
Σύμφωνα με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος.
Όσον αφορά τις κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο:
Ακατάσχετες θα είναι για κάθε οφειλέτη-φυσικό πρόσωπο οι καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο λογαριασμό του.
Αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος.
Απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε οφειλέτες για χρέη κάτω των 500 ευρώ είναι δυνατό να ακυρωθούν, εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.
Απαγορεύονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων εις χείρας τρίτων (καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και λοιπών εσόδων και εισοδημάτων) σε βάρος φορολογουμένων που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι του ποσού των 50 ευρώ.
Στο μέτωπο των προστίμων, στη σχετική διάταξη προβλέπεται μείωση έως 80%. Τα νέα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:
100 ευρώ για κάθε παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
250 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ (από 2.500 ευρώ) για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, με πλαφόν 30.000 ευρώ ανά έλεγχο για μη έκδοση στοιχείων. Εφόσον για την ίδια παράβαση επιβάλλονται, σύμφωνα με τον Κώδικα, περισσότερα πρόστιμα, υπερισχύει η διάταξη που προβλέπει το μεγαλύτερο πρόστιμο. Ακόμη δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Επίσης αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Ο χρεωστικός ΦΠΑ μπορεί να υποβληθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για τη δεύτερη δόση καταργείται η προσαύξηση 2%. Για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση ΦΠΑ και εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης και η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης χωρίς προσαύξηση 2%.
Τέλος καθιερώνεται αυτόματος συμψηφισμός του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που οφείλουν στις επιχειρήσεις οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (δήμοι, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και άλλοι φορείς).
Ατζέντα ΟΟΣΑ
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, πώλησης και δόμησης σε τέσσερις κλάδους της οικονομίας που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ.
Μισθοί - συντάξεις
Επισπεύδονται οι μειώσεις στις επικουρικές, ενώ μισή πρόσαύξηση θα παίρνουν για κάθε τριετία όσοι μακροχρόνια άνεργοι προσλαμβάνονται.
Κ. Τσαχάκης- Μ. Βουργάνα
Δεν υπάρχουν σχόλια