Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο είναι σημαντική η επικέντρωση στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σύμφωνα με μια πρ...
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο είναι σημαντική η επικέντρωση στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα συναισθηματικά σταθερό και οργανωμένο οικογενειακό περιβάλλον, έχουν φίλους και είναι χαρούμενα με τη σχολική τους ζωή, αναφέρουν, μετά την ενηλικίωση τους, λιγότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
Πρόκειται για τα ευρήματα μια μακροχρόνιας μελέτης της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2000 άτομα. Οι συγγραφείς της μελέτης σχολιάζουν ότι αναδεικνύεται η ανάγκη να ξεκινήσει η αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ΣΜΝ χρόνια πριν τη μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής. Οι ειδικοί, μάλιστα, καλούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να δουν το ζήτημα σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα και επικεντρωμένα αποκλειστικά στη σεξουαλική πράξη.
Επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές δε λαμβάνουν χώρα αποσπασματικά κι απομονωμένα, αλλά όταν το περιβάλλον είναι δεκτικό και προσφέρει ευκαιρίες. Οι γονείς λοιπόν, είναι απαραίτητο να παρακολουθούν τη γενική συμπεριφορά του παιδιού και να επιβεβαιώνουν ότι είναι αφοσιωμένο στις σχολικές του υποχρεώσεις και έχει παρέες που δε ρέπουν προς επικίνδυνες, ή παραβατικές συμπεριφορές.
Αν και υπάρχει ενημέρωση για την πρόληψη των ΣΜΝ και είναι ευρέως γνωστά τα σχετικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η χρήση του προφυλακτικού, ο περιορισμένος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, καθώς και η αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας υπό την επήρεια αλκοόλ, ή ουσιών, τα ΣΜΝ αποτελούν το συχνότερο είδος λοίμωξης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με μια προηγούμενη μελέτη, τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 15-24.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολύ συχνά η πρόληψη έρχεται μετά τη μετάδοση ενός ΣΜΝ. Αυτό είτε συμβαίνει γιατί οι νέοι είναι ήδη σεξουαλικά ενεργοί όταν έρχονται σε επαφή με τα μηνύματα πρόληψης, είτε γιατί ενημερώνονται σχετικά αφού έχουν επισκεφτεί μια κλινική για την αντιμετώπιση ενός ΣΜΝ που ήδη έχουν , ή νομίζουν ότι έχουν. Το ερώτημα είναι γιατί τα άτομα ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ νεαρή ηλικία, γιατί δε χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικό και τι είναι αυτό που τελικά πυροδοτεί τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, εξέτασε την επίδραση άλλων πιθανά εμπλεκόμενων παραγόντων. Με αφετηρία το δεδομένο ότι η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής ζωής σχετίζεται με τη μόλυνση από κάποιο ΣΜΝ, οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν τους παράγοντες που ήταν κοινοί στα άτομα που άρχιζαν να είναι σεξουαλικά ενεργά σε μια ηλικία μικρότερη των 15 ετών. Στην ηλικία των 24 οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο 8 σεξουαλικούς συντρόφους και είχαν διαγνωσθεί με κάποιο ΣΜΝ συμπεριλαμβανομένων του έρπητα, της σύφιλης, της γονόρροιας και της λοίμωξης από τον ιό του AIDS. Περίπου το 1/3 τω νέων που είχαν αρχίσει τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 15, είχαν διαγνωσθεί με ένα ΣΜΝ, ενώ οι νέοι που ξεκίνησαν να είναι σεξουαλικά δραστήριοι σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν διαγνωσθεί σε ποσοστό 16%.
Παράλληλα, με τη διάγνωση του ΣΜΝ βρέθηκε να σχετίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα υπό την επήρεια αλκοόλ, ή ουσιών.
Πέρα από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όμως, οι ερευνητές εξέτασαν και αυτούς που σχετίζονται με την παιδική ηλικία των συμμετεχόντων από τα 10 έως τα 14 έτη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν η γονική ανταπόκριση, ο βαθμός παρακολούθησης της πορείας των παιδιών, τα όρια και οι κανόνες συμπεριφοράς, η πειθαρχία, καθώς και η ενίσχυση και η ανταμοιβή. Στα οργανωμένα, οριοθετημένα οικογενειακά περιβάλλοντα με καλή συναισθηματική ανταπόκριση, τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν πρώιμα τη σεξουαλική τους ζωή.
Βρέθηκε επίσης, ότι η καλή σχολική ζωή στην οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά με αφοσίωση και ευχαρίστηση επιδρά προστατευτικά απέναντι στη σεξουαλική δραστηριότητα στις νεαρές ηλικίες. Η φιλία όμως, με συνομηλίκους που έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρώιμης σεξουαλικής δραστηριότητας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κονδύλια της υγείας δεν πρέπει πια να υποστηρίζουν την εκπαίδευση των εφήβων σχετικά με τα οφέλη της αποχής από το σεξ , αλλά την προετοιμασία και την ενδυνάμωση τους, ώστε να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις που θα προστατεύουν και θα προάγουν την υγεία τους. Η πρόληψη λοιπόν πρέπει να ξεκινά από τη δυναμική της οικογένειας και να στοχεύει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα. Ήδη υπάρχουν προγράμματα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά αναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεων γονέα-παιδιού. Είναι σημαντικό τα προγράμματα αυτά να ενισχυθούν γιατί επιδρούν θετικά σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που περιλαμβάνει και τις σεξουαλικές συμπεριφορές.
Πηγή : medicalnewstoday
Δεν υπάρχουν σχόλια