GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο φετινός Μάρτης ο πιο “γδάρτης” της τελευταίας πενταετίας στην Ξάνθη – Βρέχει περισσότερο!

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ξάνθη και έβρεχε καρέκλες το 2013 – Έπεσαν 760 χιλιοστά βροχής!  Ο πιο “γδάρτης” της τελευταίας πενταετίας απο...

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ξάνθη και έβρεχε καρέκλες το 2013 – Έπεσαν 760 χιλιοστά βροχής! 

Ο πιο “γδάρτης” της τελευταίας πενταετίας αποδεικνύεται ο φετινός Μάρτης καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη βροχόπτωση συγκριτικά με παρελθόντα έτη, με τους ουρανούς να φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά και τις “καρέκλες” να πέφτουν βροχή. 

“Φέτος τον Μάρτιο είχαμε 128 χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Ξάνθης σε αντίθεση με το 2013 που είχαμε 87,2 και το 2012 που είχαμε μόλις 13,8” εξηγεί ο κ. Γιάννης Κωλέτσης μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τονίζοντας πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον Φεβρουάριο όπου έπεσε λιγότερη βροχή μιας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής “φέτος είχαμε μόλις 27 χιλιοστά βροχής ενώ το 2013 είχαμε 106,2 και το 2012 167,2  στην Ξάνθη”. 

Ως χιλιοστό βροχής νοείται η ποσότητα του νερού που φθάνει στο έδαφος ως βροχή και στην πράξη αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε κάθε τετραγωνικό μέτρο μιας επιφάνειας. 

“Γενικά βλέπουμε ότι το 2013 ήταν πιο βροχερό συγκριτικά με το 2012. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην περιοχή της Ξάνθης καταγράφηκαν 763,8 χιλιοστά βροχής το 2013 σε αντίθεση με το 2012 που είχαμε γύρω στα 735, δηλαδή γύρω στα 30 χιλιοστά περισσότερα” επισημαίνει ο κ. Κωλέτσης, με τον Ιανουάριο του 2013 να παρουσιάζεται ως ο πιο βροχερός μήνας για πέρσι, ενώ στις 24 Ιανουαρίου καταγράφηκε και ένα πλημμυρικό επεισόδιο στην περιοχή. “Η ημερήσια βροχή ήταν γύρω στα 63 χιλιοστά, δηλαδή έριξε το 1/4 της βροχής του μήνα εκείνη την ημέρα” υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Στον αντίποδα, ο Αύγουστος του 2013 ήταν ο ξηρότερος μήνας καθώς σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις με τον κ. Κωλέτση να σχολιάζει πως “ο πιο ξηρός μήνας ήταν ο Αύγουστος για το 2013. Γενικά είχαμε μικρά ποσά βροχής και συνήθως οι βροχές στους καλοκαιρινούς μήνες έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν ευνοούσε την ανάπτυξη καταιγίδων στις ορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να μην έχουμε και ημέρες βροχής. Το 2012 είχαμε σχεδόν δεκαπλάσιο ποσό βροχής τον Αύγουστο. Πάντως γενικά οι ξηρότεροι μήνες στην Ξάνθη είναι συνήθως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος”. 

Ευεργετικές οι βροχές την άνοιξη! 
Ως ευεργετικές για την αγροτική δραστηριότητα χαρακτήρισε τις βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης ο κ. Κωλέτσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “το πιο σημαντικό είναι το πότε θα πέσουν τα πολλά χιλιοστά βροχής, και ο ρυθμός αλλά και η εποχή. Πιο ευεργετικές για την καλλιέργεια και γενικά την αγροτική δραστηριότητα είναι οι βροχές τον Μάρτιο και γενικά την άνοιξη παρά να πέσει ένα μεγάλο ποσοστό βροχής τον Σεπτέμβρη και να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια”. Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως “παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως η συχνότητα της βροχόπτωσης όσον αναφορά τον αριθμό των ημερών έχει μειωθεί και έχει αυξηθεί το ποσό του νερού και αυτό έχει να κάνει γενικά με την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και στη δική μας περιοχή αλλά και στην Ευρώπη και σε παγκόσμια κλίμακα”.  

Έρχεται καλοκαιρία και μετά πάλι αστάθεια
Όπως εκτιμά ο μετεωρολόγος την Κυριακή, από το μεσημέρι και πετά, αναμένονται βροχές στην περιοχή της Ξάνθης ωστόσο αμέσως μετά η θερμοκρασία θα ανεβεί με το τοπίο να μετατρέπεται σε πιο ανοιξιάτικο. “Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όμως θα έχουμε τις απογευματινές μπόρες αν και είναι λίγο μακριά αυτό. Γενικά εκτιμώ ότι πρέπει όλοι να συμβιβαζόμαστε και να ακολουθούμε τον καιρό” συμπληρώνει ο κ. Κωλέτσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια