GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ένα Δημόσιο σε αποσύνθεση! Κάλεσμα από την ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για την απεργία της Τετάρτης

-Παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης -Υγεία, παιδεία και δημόσιες υπηρεσίες σε νευρική κρί...

-Παραχωρήθηκε Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης
-Υγεία, παιδεία και δημόσιες υπηρεσίες σε νευρική κρίση ενόψει και της αξιολόγησης  

Κάλεσμα προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καθώς και το εμπορικό κόσμο της Ξάνθης απηύθυνε το μεσημέρι της Δευτέρας το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για συμμετοχή στη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη αλλά και τις κινητοποίησεις που έχουν προγραμματιστεί για τη συνέχεια. 

Δάσκαλοι, καθηγητές, εφοριακοί, εργαζόμενοι στους Δήμους αλλά και στο Νοσοκομείο μετρώντας τις πληγές τους ενώνουν τις δυνάμεις τους στηρίζοντας από κοινού την απεργία της ΑΔΕΔΥ, με τους προέδρους των σωματείων τους να περιγράφουν με τα πλέον γλαφυρά λόγια τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι κλάδοι τους τα τελευταία χρόνια. 

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ παραχώρησε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε απεργία, καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις των απεργών. 

“Σαν εργαζόμενοι στις ΔΟΥ αντιμετωπίζουμε τη μήνη των φορολογουμένων που ξεσπούν σε εμάς για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η ηγεσία μας, η οποία ποτέ δεν κάθισε μαζί μας να δει πως περνάμε. Το μόνο που ξέρουν είναι να σπρώχνουν την κοινωνία εναντίον μας” ανέφερε ο κ. Φώτης Παπαλάμπρου από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. ενώ από τη μεριά της η πρόεδρος των εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κ. Κωνσταντινιά Χρηστακίδου τόνισε μεταξύ άλλων πως “είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφής απόλυση και τη διαθεσιμότητα και θα αγωνιστούμε για να επανέλθουν σε θέσεις εργασίας όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Σε λίγο εάν δεν βρεθεί λύση θα βρεθούν στην ανεργία οι καθαρίστριες μας που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, εκ προοιμίου το 15% των υπαλλήλων κρίνεται ανεπαρκές και αυτό θεωρούμε ότι είναι ότι πιο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί. Δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης, αλλά υπέρ σε μια αξιολόγηση που θα στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι στην κρίση ενός βαθμολογητή, καθώς αλλιώς θα επέλθει ένα είδος διάλυσης και μια υποταγή σε αυτόν που θα βαθμολογεί στο δημόσιο. Όλα κερδίζονται με αγώνες, τίποτα δεν χαρίζεται. Υπερασπιζόμαστε μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί απλά και χωρίς προβλήματα και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο”. 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου διέγνωσε πως πίσω από το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων κρύβεται ακόμη ένα κύμμα απολύσεων στο δημόσιο. “Το νομοσχέδιο έχει ως απώτερο σκοπό τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων βάζοντας στο κάδρο το 15% των δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας” τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως “οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αυτοί που φταίνε για όλα τα κακά. Όπως ξέρουν πολλοί καλά και οι έμποροι της περιοχής, οι δημόσιοι υπάλληλοι έδιναν ζωή και πνοή σε αυτή την πόλη. Η αξιολόγηση που προωθείται γίνεται χωρίς καμία αξιοκρατία”. 

Στις ουρές που σχηματίζουν οι ασφαλισμένοι του Νομού αναμένοντας να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο της πόλης, μετά και την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, στάθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Εριφύλη Παπαδοπούλου, επισημαίνονται πως “καθημερινά βλέπουμε ουρές ασφαλισμένων στο Νοσοκομείο που περιμένουν να εξεταστούν και να εξυπηρετηθούν από τον ελεγκτή γιατρό. Οι ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων όσον αναφορά τους γιατρούς είναι γνωστές, το σύστημα σιγά, σιγά φθίνει και για ακόμη μια φορά επισημαίνουμε πως είμαστε κατά των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων κλινικών”. 

Παρόμοια εικόνα διάλυσης παρουσιάζει και ο χώρος της Δημόσιας Παιδείας, με τον πρόεδρο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρη Ντούμο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά τα οποία θα πρέπει να παρέχονται απρόσκοπτα από την κάθε κυβέρνηση. Η παιδεία θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της κάθε κυβέρνησης ή καλύτερα του κάθε συστήματος. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα που μοναδικό σκοπό έχει την αποδόμηση της δημόσιας παιδείας. Θα πρέπει και οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν είναι εντολοδόχοι της Τρόικα αλλά των πολιτών. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και η απεργία είναι μονόδρομος. Μπορεί να χάσουμε εφήμερα 100 ή 200 ευρώ αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα κερδίσουμε περισσότερα”. 

Σε δεινότερη θέση φαίνεται πως βρίσκονται οι καθηγητές της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν βιώσει στο πετσί τους την απόλυση, η οποία τους πλησιάζει απειλητικά.  

“Δεχθήκαμε τα περισσότερα πλήγματα προς το παρών και μετράμε τους περισσότερους απολυμένους. Σε μια νύχτα αποφάσισαν να καταργήσουν 50 από 110 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και να απολύσουν ουσιαστικά 1800 συναδέλφους μας, οι οποίοι για λίγες ακόμη ημέρες θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά δεν υπάρχουν θέσεις για να τοποθετηθούν” σημειώνει η κα Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, εξηγώντας πως ακόμη και οι ελάχιστες θέσεις που θα διατεθούν για την απορρόφηση των καθηγητών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι στο σύνολο της χώρας. 

“Οι συνάδελφοι της Ξάνθης που απολύθηκαν θα πρέπει να μεταφερθούν κάπου αλλού για να δουλέψουν. Όποιος σιωπά αναλαμβάνει και τις ευθύνες της καταστροφής” προσθέτει η ίδια. 

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το μέλλον των δημοτικών υπαλλήλων ο πρόεδρος του συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, τονίζοντας πως “η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της και με τη δική μας ανοχή. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε και ανεχόμαστε μια πολιτική και το τονίζω, διότι δική μας δουλεία δεν είναι να ρίξουμε κυβερνήσεις αλλά να αντιστρέψουμε πολιτικές που υποβαθμίζουν την υγεία και τη ασφάλισή μας και μας οδηγούν σε εξαθλίωση”. Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει πως “η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί τα περισσότερα και θα συνεχίσει να είναι η δεξαμενή των απολύσεων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποίησεις”. 

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης έξω από τον χώρο του Διοικητηρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια