-Είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το πρωί της Τρίτης στην Ξάνθη -Την αθώωση του κ. Κυριακίδη πρότεινε ο Εισαγγε...
-Την αθώωση του κ. Κυριακίδη πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας
Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες για τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΑΠΑΞ και πρώην Αντιδήμαρχο στον Δήμο Ξάνθης κ. Αλέκο Κυριακίδη ο οποίος συχνά πυκνά βρίσκεται πλέον στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υποθέσεις τόσο της “αμαρτωλής” ΕΑΠΑΞ όσο και για υποθέσεις της ΣΕΠΕΚ.
Το πρωί της Τρίτης ο κ. Κυριακίδης βρέθηκε στο εδώλιο για τις οφειλές της εταιρίας προς εργαζόμενους, μετά από καταγγελία των τελευταίων οι οποίοι αναζητούν τρόπο να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης αθώωσε τον κ. Κυριακίδη ωστόσο, διατηρώντας πρακτικά την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν νομικές ευθύνες του ίδιου για την μη αποπληρωμή των μισθών προς τους εργαζόμενους.
“Δεν έκανε ενέργειες”
Αρχικά το Δικαστήριο εξέτασε τους μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για εργαζόμενους πρώην συνεταιριστικών εργοστασίων, όπως αυτό της ΣΕΠΕΚ, οι οποίοι μετά το κλείσιμο των εργοστασίων τους μεταφέρθηκαν και στην ΕΑΠΑΞ και συνέχισαν να απασχολούνται από εκεί. Η μεταφορά τους έγινε με βάση μια προγραμματική σύμβαση – όπως έγινε γνωστό – ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, που ανέλαβε και την κάλυψη της μισθοδοσίας τους, τον Δήμο Ξάνθης, την ΕΑΠΑΞ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την ΠΕΔ.
Η καταβολή των μισθών θα γινόταν τμηματικά, ενώ όπως αναφέρθηκε από πλευράς των εργαζομένων το πρόβλημα προέκυψε με την τελευταία καταβολή της σχετικής δόσης από πλευράς του Υπουργείου. Πρακτικά, η ΕΑΠΑΞ δεν κατάφερε ποτέ να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμείνουν για μήνες απλήρωτοι.
Ακολούθως οι τελευταίοι στράφηκαν δικαστικά, ενώ όπως ανέφερε κάποιοι εξ' αυτών μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, τόσο ο κ. Κυριακής όσο και οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Δήμου, και πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Ξάνθης αλλά και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, τους διαβεβαίωναν πως θα λάβουν τα χρήματά του. Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για μια κοροϊδία και έναν εμπαιγμό, ενώ τόνισαν πως ο κ. Κυριακίδης δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουν τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην τελευταία δόση να εκταμιευτούν και να αποδοθούν στους εργαζόμενους.
Όπως τόνισε ένας εκ των εργαζομένων αυτό που απαιτείτο ήταν η καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 12.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, ώστε να γίνει ρύθμιση των οφειλών της ΕΑΠΑΞ και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 240.00 ευρώ.
Αγκάθι οι εγγυητικές...
Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης που κατέθεσε ως μάρτυρας υπερασπίσεως του κ. Κυριακίδης, καθώς τόνισε πως το κώλυμα δεν ήταν η ασφαλιστική ενημερότητα της ΕΑΠΑΞ αλλά η απουσία σχετικών εγγυητικών επιστολών.
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο κ. Κυριακίδης παρέστη άνευ νομικού εκπροσώπου στη δίκη, ενώ όπως φάνηκε από την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέλαβε πρακτικά την υπεράσπισή του, αρχικά ξεκαθαρίζοντας πως δεν φέρει ευθύνη ο κ. Κυριακίδης και στη συνεχεία παραθέτοντας στοιχεία γύρω από τους λόγους που εμπόδισαν την καταβολή των χρημάτων από πλευράς του Υπουργείου.
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, αρχικά η ΕΑΠΑΞ προχώρησε στην έκδοση εγγυητικής επιστολής της τάξεως των 750.000 ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε αρκετό για το σύνολο του προγράμματος. Στη συνέχεια ωστόσο ζητήθηκε από το Υπουργείο η έκδοση νέας εγγυητικής για το υπόλοιπο ποσό του προγράμματος, με την ΕΑΠΑΞ να μην είναι σε θέση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ακολούθως μετά και από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος ανέλαβε την έκδοση εγγυητικής για λογαριασμό της ΕΑΠΑΞ ώστε να εισπράξει τα χρήματα και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Το σχέδιο αυτό έπεσε όμως στο κενό, μιας και το Υπουργείο απέρριψε την προσπάθεια με το σκεπτικό ότι η προγραμματική σύμβαση έγινε με την ΕΑΠΑΞ ως φορέα διαχείρισης του προγράμματος, όπως τόνισε ο κ. Δήμαρχος. Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην πρόταση του Δήμου Ξάνθης να υπάρξει μια σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους Δήμους της χώρας να αναλάβουν την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων αντίστοιχων εταιριών, κάτι που όπως σημείωσε μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
“Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο κ. Κυριακίδης” επισήμανε ο κ. Δήμαρχος, εξηγώντας πως ο τελευταίος έκανε προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. “Έγινε μια προσπάθεια να ανατεθεί κάποιο έργο στην ΕΑΠΑΞ ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Ελεγκτικό Συνέδριο” πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως ο κ. Κυριακίδης επανειλημμένως κατέφυγε στο Υπουργείο προς αναζήτηση λύσης. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως τα χρήματα δεν κατέστη εφικτό να εκταμιευτούν γιατί πήγαν “στο πρωτογενές πλεόνασμα”.
Μετά και την ακροαματική διαδικασία ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του κ. Κυριακίδη εξηγώντας πως ο τελευταίος δεν ήταν εκείνος που έπρεπε να πληρώσει τους εργαζόμενους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση του ιδίου για κάτι τέτοιο. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για να εκδώσει την απόφασή του, κάτι που συνέβη μετά από λίγη ώρα με τον κ. Κυριακίδη να αθωώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια