-Αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας στους πολιτικούς της περιοχής -Ανέβηκαν οι τόνοι λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης το απόγευμα...
-Ανέβηκαν οι τόνοι λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο
-Χαρ. Ευστρατίου: “Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης που θα οδηγεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των συναδέλφων”
Με εντάσεις, διαφωνίες και αποχωρήσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η σύσκεψη των δημοσιοϋπαλληλικών σωματείων, την οποία συγκάλεσαν το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν με σκοπό να διερευνήσουν το ενδεχόμενο παράλληλων και εναλλακτικών δράσεων ενόψει της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο Δημόσιο για τις 13 και 14 Μαρτίου με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συναντήθηκαν με στόχο να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να αποφασίσουν από κοινού δράσεις, με τα πνεύματα ωστόσο να οξύνονται και τη συζήτηση να εκτροχιάζεται ενώ για ακόμη μια φορά από την εκδήλωση δεν έλειπαν και οι κομματικές αποχρώσεις και καταβολές των συμμετασχόντων.
“Κάποιοι σύλλογοι και κάποιοι εργαζόμενοι είπαν να βρούμε και άλλες μορφές δράσεις βρεθήκαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε άλλες μορφές δράσεων. Η μοναδική μορφή δράση είναι η απεργία και με αυτή θα δείξουμε την αντίδρασή μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που ενώ θέλουν να κάνουν απεργία δεν μπορούν λόγω της οικονομικής ανέχειας, είναι συνάδελφοι που δεν θέλουν να κάνουν, και είναι και αυτοί που φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν κάνοντας απεργία. Μια μίξη αυτών οδηγεί στη μικρή συμμετοχή” ανέφερε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, εξηγώντας πως “έχω βαρεθεί να μου λένε ότι φταίει το συνδικαλιστικό κίνημα για όλα. Για αυτό όμως γίνονται εκλογές και εάν κάποιοι είναι πιο ικανοί πολύ ευχαρίστως να αναλάβουν τα ηνία με νέες προτάσεις και νέες μορφές κινητοποιήσεων, που τις ακούμε συνέχεια αλλά κανένας δεν ήρθε να μου πει εγώ προτείνω αυτό. Εμείς έχουμε προχωρήσει και σε συλλαλητήρια και σε επαφές με φορείς αλλά και εκεί δεν υπήρχε συμμετοχή. Είναι λυπηρό όταν περνάμε από την 28ης Οκτωβρίου και εμείς απεργούμε να βλέπουμε τα μαγαζιά της πόλης να είναι ανοιχτά. Καλό θα ήταν έστω για μισή ώρα να κλείσουν και να συνταχθούν μαζί μας στην απεργία, όπως και εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για αυτούς”.
Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο ίδιος δεν τάσσεται κατά της αξιολόγησης αλλά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τα όσα αυτό ορίζει για την αξιολόγηση των υπαλλήλων. “Υπήρξε ένταση και αποχωρήσεις στη συνάντηση, αυτά όμως δεν σταματούν τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κάθε συνδικαλιστής κάθε συλλόγου πρέπει να περάσει από κάθε έναν συνάδελφο να συζητήσει μαζί του και να προσπαθήσει να τον πείσει να βγει στην απεργία” τόνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως “εμείς σαν συνδικαλιστικό κίνημα δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση αλλά σε αυτού του είδους την αξιολόγηση. Έτσι όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου υπάρχει αναξιοκρατία και ένα φοβικό σύνδρομο και άγχος για το ποιος θα είναι επόμενος για απόλυση. Λέμε ναι στην αξιολόγηση, αλλά στην αυτοαξιολόγηση όχι με σκοπό να απολυθούν οι συνάδελφοι αλλά να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων. Μπορεί ένας συνάδελφος να μην μπορεί να αποδώσει στο ΙΚΑ της Ξάνθης αλλά να τον πάμε κηπουρό στον Δήμο της Ξάνθης και εκεί να αποδώσει τα μέγιστα. Σκοπός θα έπρεπε να είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και όχι οι απολύσεις συναδέλφων. Δεν μπορεί όταν ο κόσμος και ο ιδιωτικός τομέας αξιολογείται κάθε μέρα, εμείς να λέμε ότι δεν δεχόμαστε την αξιολόγηση. Η ουσία είναι να δούμε πως αυτό το 2% ή %% που δεν παράγει θα μπορέσουμε να το κάνουμε να παράξει”.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ξάνθης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
1. Κοινό κείμενο-κάλεσμα όλων των σωματείων.
2. Κοινή συνέντευξη τύπου
3. Συγκέντρωση και πορεία πριν την απεργία, σε μη εργάσιμη ώρα.
4. Μαζική παράσταση σε τοπικούς βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο, δημοτικό συμβούλιο.
5. Συγκέντρωση την πρώτη ημέρα της απεργίας (13-3) στις 6:45 έξω από το Διοικητήριο, πορεία και ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση μετά το πέρας της πορείας.
Εκτός από τους διοργανωτές, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΣ από την ΕΛΜΕ Ξάνθης, Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης και Σύλλογο Εργαζομένων ΔΥΟ Ξάνθης,
Δεν υπάρχουν σχόλια