GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η λίστα της υπομονής: Στο περίμενε μέχρι και 4 χρόνια για συντάξεις και εφάπαξ

"Ασφυξία" από 375.000 αιτήσεις για σύνταξη, εφάπαξ. Υπομονή μέχρι και 4 χρόνια πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν τα ...

"Ασφυξία" από 375.000 αιτήσεις για σύνταξη, εφάπαξ. Υπομονή μέχρι και 4 χρόνια πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν τα ένσημά τους στα Ταμεία. Επιφυλάξεις για τις αντοχές του συστήματος εκφράζει η τρόικα

Βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι 375.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των ταμείων από ένα έως τέσσερα έτη.

Ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη μια άτυπη «στάση πληρωμών» στους ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που έχει επιπλέον προκαλέσει τις ενστάσεις της τρόικας για τις δυνατότητες διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του συστήματος και επικαλούνται τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα συνδέουν το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες των ταμείων.

Αυτή τη στιγμή τα ταμεία χρωστάνε σχεδόν 190.000 κύριες συντάξεις και 130.000 επικουρικές. Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν και πάνω από 55.000 ασφαλισμένοι, που περιμένουν ακόμα και δύο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των εργαζομένων στα ταμεία για την έκταση του προβλήματος:
ΙΚΑ. Σε 95.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα. Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας του ταμείου (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 13 έως 14 μήνες για όσους έχουν όλα τα ένσημα στο ίδρυμα. Στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή φτάνει έως και τα δύο χρόνια.

ΟΑΕΕ. Σε 20.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που είναι σε εκκρεμότητα. Κατά μέσο όρο απαιτείται ένας χρόνος για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Βέβαια σε περίπτωση που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η "επικοινωνία" μεταξύ των ταμείων οδηγεί σε καθυστερήσεις που φτάνουν τους 20 μήνες.

Δημόσιο. Στάση αναμονής τηρούν περίπου 25.000 με 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που περιμένουν την έκδοση της σύνταξης. Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση και σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 12 εως 24 μήνες.

ΟΓΑ. Περίπου έναν χρόνο περιμένουν οι αγρότες για να εκδοθεί η σύνταξη. Και σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος διπλασιάζεται αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Περίπου 7.500 υποψήφιοι συνταξιούχοι είνα στην αναμονή. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο ΤΣΑΥ, όπου η αναμονή προσεγγίζει πλέον τα δύο έτη.

ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Στα συρτάρια του ταμείου στοιβάζονται 75.000 αιτήσεις. Για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης χρειάζεται να περάσουν δύο ή ακόμα και τρία έτη.

Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η αναμονή εδώ μπορεί να φτάσει τα 4 χρόνια. Στη χειρότερη μοίρα είναι οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥ-ΕΚ) και οι δημόσιοι υπάλληλοι με διαδοχική ασφάλιση (ΤΕΑΔΥ).

Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σχεδόν δύο χρόνια περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το εφάπαξ. Σε εκκρεμότητα είναι 43.000 αιτήσεις για το βοήθημα.

Ταμεία πρόνοιας του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στα συρτάρια βρίσκονται σχεδόν 7.000 αιτήσεις με τον χρόνο αναμονής να φτάνει έως τα δύο έτη. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο ταμείο πρόνοιας της ΔΕΗ, ενώ περίπου έναν με ενάμιση χρόνο περιμένουν όσοι συνταξιοδοτούνται από ΟΤΕ και ΟΣΕ.

ΤΑΠΙΤΑ. Μέχρι και 2 χρόνια καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι περίπου 7.500 αιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια