GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Λουκέτο σε βενζινάδικα της Ξάνθης βάζει το σύστημα εισροών-εκροών! Απειλούνται με κλείσιμο περί τα 15

-Αντιδράσεις από τους βενζινοπώλες για το ποσοστό της επιδότησης  -Δεν διαφωνούν με την τοποθέτηση του συστήματος, αλλά με το κόστος εγκ...

-Αντιδράσεις από τους βενζινοπώλες για το ποσοστό της επιδότησης 
-Δεν διαφωνούν με την τοποθέτηση του συστήματος, αλλά με το κόστος εγκατάστασης του 
-Με αφανισμό απειλούνται βενζινάδικα στην ορεινή περιοχή. Ακόμη και πρατήριο στο κέντρο ενδέχεται να μην βάλει το σύστημα 
-Εκπνέει στις 27 Μαρτίου η προθεσμία για την πρώτη φάση στην περιοχή 

Σε αφανισμό φαίνεται πως θα οδηγήσει περισσότερα από 15 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ξάνθη η τοποθέτηση συστήματος εισροών εκροών, καθώς από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός πρατηριούχων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον κόστος τοποθέτησης του συστήματος. 

Όπως είναι γνωστό μέχρι το τέλος του Μαρτίου οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να έχουν βρει τον προμηθευτή με τον οποίο θα προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης για την αγορά και τοποθέτηση του συστήματος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο. Ήδη κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στόχος του εν λόγω μέτρου είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών. 

Η τοποθέτηση του συστήματος επιδοτείται έως έναν βαθμό της τάξεως του 30%, του συνολικού κόστους, κάτι ωστόσο που φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για τους πρατηριούχους που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή εναλλακτικά να κατεβάσουν ρολά. 

“Είναι ένα σύστημα που σαν λειτουργία και σαν ιδέα προτάθηκε από την δική μας Ομοσπονδία πριν από 7 χρόνια, σαν λύση για να μπει ένα τέλος στο λαθρεμπόριο. Αυτό δυστυχώς μπήκε σε λειτουργία τα τελευταία 2 χρόνια” εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ξάνθης κ. Γιάννης Σιούτας, τονίζοντας πως μέχρι τις 27 Μαρτίου τα πρατήρια της Θράκης θα πρέπει να έχουν δηλώσει την εταιρία που θα τους εγκαταστήσει το σύστημα. 

“Στην αρχή είχε ειπωθεί πως το κόστος θα κυμαίνεται από 8.000 έως 13.000 ευρώ, αυτά τα κόστη όμως είναι πλασματικά. Εγώ που έχω βρει όμως εταιρία θα κοστίσει από 20.000 έως 25.000 ευρώ”   συμπληρώνει ο κ. Σιούτας εξηγώντας πως “εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η τοποθέτηση και να επιδοτηθεί με 100%. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια επιδότηση 30% και δεν ξέρουμε εάν θα μειωθεί και άλλο”. 

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή μετατρέπει σε άπιαστο όνειρο την τοποθέτηση του συστήματος σε μικρά βενζινάδικα της περιοχής, με περιορισμένο κύκλο εργασιών, όπως αυτά στην ορεινή Ξάνθη. 

“Οδηγούν σε κλείσιμο πάνω 15 με 20 μαγαζιά και κεντρικά μπορώ να πω της πόλης τα οποία δεν μπορούν να βάλουν το σύστημα, γιατί είναι και το ζήτημα της απόσβεση πλέον. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε καμιά από τις προτάσεις μας για τις επιδοτήσεις” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας, για να προσθέσει πως “έπρεπε τουλάχιστον οι νευραλγικές περιοχές να επιδοτηθούν σε ποσοστό 100%. Στην περιοχή της Σταυρούπολης δηλαδή υπάρχει σήμερα ένα βενζινάδικο που εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες. Η Τράπεζα υπολειτουργεί, αν κλείσει το βενζινάδικο και το Κέντρο Υγείας τι θα μείνει; θα σηκωθούν να φύγουν όλοι από εκεί. Είναι ντροπή να κλείνει ένα πρατήριο που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους μιας περιοχής. Το κοντινότερο μετά είναι στα 25 χιλιόμετρα, δηλαδή θα πρέπει να διανύουν τόσο μεγάλη απόσταση για να βάλουν βενζίνη εάν κλείσει”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια