GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έφτασε και στην Ξάνθη το παρκούρ – Η «μόδα» που κρύβει κινδύνους στην Κεντρική Πλατεία

-Νεαροί με ποδήλατα επιδίδονται στο αστικό σπορ των δρόμων, όπως αποκαλείται -Κάνουν ακροβατικά ακόμη και πάνω στο ρολόι της πόλης Η...

-Νεαροί με ποδήλατα επιδίδονται στο αστικό σπορ των δρόμων, όπως αποκαλείται
-Κάνουν ακροβατικά ακόμη και πάνω στο ρολόι της πόλης

Η «μόδα» του αστικού σπορ των δρόμων που ακούει στο όνομα παρκούρ φαίνεται πως έφτασε και στην πόλη της Ξάνθης, με την Κεντρική Πλατεία της πόλης να έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε χώρο εξαντλητικής εξάσκησης.

 Πρόκειται για ένα ξένο για τη χώρα σπορ, το οποίο σίγουρα παρουσιάζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, και το οποίο τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε πόλεις της επαρχίας σαν την Ξάνθη.

Το παρκούρ είναι γνωστό ως Τέχνη της Φυγής και αποκαλείται το αστικό σπορ των δρόμων και πρακτικά είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Στην ουσία είναι μια σειρά από ακροβατικά με στόχο την υπερπήδηση εμποδίων στα οποία επιδίδονται οι μαθητές του παρκούρ που ονομάζονται τρασέρ.  

Ωστόσο, η εξάπλωση του – κυρίως μέσω της μετάδοσης εικόνων με τη χρήση του διαδικτύου – οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα στο να δοκιμάσουν… την τύχη τους, χωρίς να έχουν λάβει πριν την απαραίτητη εκπαίδευση, μιας και ανά τον κόσμο λειτουργούν σχολές που ειδικεύονται στην εκμάθηση του συγκεκριμένου σπορ.  

Στην Ξάνθη ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα νέοι, επίδοξοι μαθητές του παρκούρ, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Κεντρική Πλατεία της πόλης για να εξασκηθούν προκαλώντας την έκπληξη αλλά και την απορία των περαστικών. Συνήθως ως ώρες εξάσκησης επιλέγονται τα απογεύματα και πάντα με τη χρήση ποδηλάτων.

Οι νεαροί επιχειρούν διάφορα ακροβατικά, τα οποία στο σύνολό τους παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει λάβει κάποιος τη σχετική εκπαίδευση. Έτσι συναντά κανείς ποδηλάτες, που φορώντας απλά ένα κράνος – στην καλύτερη των περιπτώσεων – πηδούν από τα σκαλοπάτια μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, είτε συγκρούονται με το ρολόι της πλατείας προσπαθώντας να μείνουν όρθιοι μετά τη σύγκρουση. Μάλιστα στη νότια πλευρά του ρολογιού είναι ορατές οι ροδιές, που αποτελούν τα ίχνη των συγκρούσεων.

Πέραν των κινδύνων που επιφυλάσσει το παρκούρ σε όσους δεν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, φαίνεται πως η εξάσκηση σε δημόσιους χώρους – όπως στην προκειμένη η Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης – μπορεί να αποδειχθεί μοιραία και για τους ανυποψίαστους πολίτες. Οι μικροτραυματισμοί όπως μελανιές, γρατσουνιές και γδαρσίματα είναι εξαιρετικά συχνοί στο παρκούρ, ωστόσο μπορεί κανείς να τραυματίσει κάποιον περαστικό εφόσον δεν προσέξει, και φυσικά μπορεί να τραυματιστεί και ο ίδιος πολύ σοβαρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια