-Νέα έκθεση του καθηγητή κ. Σπύρου Ραψωμανίκη ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα -Οι συγκεντρώσεις του υδραργύρου ήταν πολύ πάνω από τ...
-Οι συγκεντρώσεις του υδραργύρου ήταν πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια
Πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν τελικώς, όπως αποδεικνύεται, οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στην περιοχή της οδού Μπρωκούμη όπου πριν από μερικές εβδομάδες σημειώθηκε χημικό ατύχημα.
Παρά το γεγονός πως αρχικώς κλήθηκε εταιρία από την Θεσσαλονίκη η οποία και πραγματοποίησε σχετικές μετρήσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι συγκεντρώσεις του υδραργύρου ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων, μελέτη που ακολούθησε από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης κ. Σπύρο Ραψωμανίκη παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά δεδομένα.
“Είναι η νύχτα με τη μέρα, η δική μας έκθεση με την έκθεση της εταιρίας αυτής” σημειώνει ο καθηγητής μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα. Όπως εξηγεί μάλιστα, “μετά τις μετρήσεις της εταιρίας αλλά και την αφαίρεση των κυβόλιθων κλήθηκε η δική μου ομάδα να κάνει μετρήσεις. Το εργαστήριο μου δεν χρειάζεται διαπιστεύσεις και μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα μας και να δει τα βιογραφικά μας. Εγώ από το 1979 δουλεύω πάνω στο θέμα του υδραργύρου. Έχουμε έναν διαπιστευμένο σταθμό στη Φωνή της Αμερικής που όμοιος του δεν υπάρχει άλλος στην Ελλάδα. Πήγαμε το όργανό εκεί και κάναμε μετρήσει όχι για δυο ή τρεις ώρες, αλλά για σχεδόν 4 ημέρες”.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσίαζε η πρώτη έκθεση της εταιρίας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η σχετική έκθεση αποτελεσμάτων του κ. Ραψωμανίκη αποδόθηκε εγγράφως στις 12 Φεβρουαρίου, κοινοποιήθηκε στις Πρυτανικές Αρχές ενώ στις 15 Φεβρουαρίου έφτασε και στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. “Στη έκθεση αυτή αναγράφεται λεπτομερώς ποια είναι τα όρια, το τι βρήκαμε εμείς γιατί το βρήκαμε εμείς και γιατί δεν το βρήκε η εταιρία” τονίζει με νόημα ο κ. Ραψωμανίκης, αρνούμενος ωστόσο να παρουσιάσει δημοσίως τα αποτέλεσμα της έρευνάς του.
Όπως σημειώνει είναι πρόθυμος να καταθέσει ενόρκως στις Αρχές τα αποτέλεσμα των μετρήσεων, ενώ παράλληλα τονίζει πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί και να λάβει τη εν λόγω έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ. “Την Κυριακή κατέθεσα και συμπληρωματική έκθεση κριτικής πάνω στην έκθεση της εταιρίας” εξηγεί ο καθηγητής, “ρωτήστε τον αναπληρωτή Πρύτανη και τον κ. Κοσμήτορα ποιος κάλεσε αυτή την εταιρία αρχικά και όχι εμάς για να κάνουμε μετρήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτά τα όργανα από τα οποία έγινε η διαρροή μέσα στο Πανεπιστήμιο. Εσείς θα στέλνατε να σπουδάσει το παιδί σας σε ένα εργαστήριο μηχανικής που είναι ανοιχτό και εκπέμπει υδράργυρο; Οι Αρχές αυτής της χώρας θα έπρεπε να τραβάνε τα μαλλιά τους αν είναι σοβαρές αρχές. Αν υπάρχουν αρχές ας μας καλέσουν όλους για να τους εξηγήσουμε. Ποιος κάνει τι και ποιος έπρεπε να κάνει κάτι και δεν το έκανε. Αν υπάρχουν ας με καλέσουν να τα καταθέσω επισήμως και ενόρκως”.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έρχεται να εγείρει πολλαπλά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα γύρω από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση του υδραργύρου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως αυτός βρέθηκε σε κοινή θέμα μετά από χημικό ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη μεταφορά μηχανημάτων του ΔΠΘ. Ακολούθως εφόσον δεν έγιναν οι σωστές μετρήσεις δεν είναι σίγουρο και το εάν ακολουθήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μιας και υπήρξε ένα κλίμα εφησυχασμού, το οποίο φαίνεται να ανατρέπεται με τα νέα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια