GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μαθαίνοντας για τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη – Ενημερωτική εκδήλωση στην Ξάνθη

-Διοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το Σάββατο  «Ζω με τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Ενημερώνομαι, μ...

-Διοργανώθηκε από τον Ροταριανό Όμιλο σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το Σάββατο 

«Ζω με τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Ενημερώνομαι, μαθαίνω» ήταν το σλόγκαν ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης ο Ροταριανός Όμιλος. 

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διακεκριμένοι επιστήμονες της Ξάνθης ανέπτυξαν θέματα γύρω από την εμφάνιση του διαβήτη, τη θεραπεία του, αλλά και την αντιμετώπισή του μέσω της διατροφής και της σωστής ψυχολογικής «υποδοχής» του από τους ασθενείς. 

Αφορμή για την εκδήλωση δόθηκε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, όταν και απαγορεύτηκε σε νεαρό μαθητή που έπασχε από διαβήτη να εγγραφεί σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. 

Η ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος κα.  Σάνγκοβα - Γρηγοριάδη Συλβίνα, αναφέρθηκε στα είδη του διαβήτη (διαβήτης τύπου 1, διαβήτης τύπου 2, άλλου τύπου διαβήτης) ενώ παρέθεσε και στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών στη χώρα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά κάθε χρόνο 3.000 παιδιά στην Ελλάδα εντοπίζονται με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 10-15% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχει θετικό κληρονομικό ιστορικό. 

Σχετικά με τα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να προκαλέσουν την ανησυχία των γονέων, γνωστοποιήθηκε πως αυτά σχετίζονται με την πολυουρία, τη δίψα, την πείνα, την απώλεια βάρους, την κόπωση-εξάντληση αλλά και τα προβλήματα όρασης. 

Τα τελευταία 35 χρόνια οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν τετραπλασιαστεί στη χώρα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στατιστικών δεδομένων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Στο αντίποδα ωστόσο φαίνεται πως γίνονται μεγάλα βήματα προόδου στο τομέα της θεραπείας του διαβήτη. Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του προβλήματα περιορίζεται στη χρήση ινσουλίνης, τη σωστή διατροφή και άσκηση συνδυαστικά με την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών.    

Ελπιδοφόρα ωστόσο είναι τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό, όπου εφαρμόζονται νέες μορφές θεραπείες που σταδιακά υιοθετούνται από ασθενείς της Ελλάδας. 

Πρόκειται αρχικά για τη χρήση ινσουλίνης με παρατεταμένη δράση η οποία χορηγείται σχεδόν 3 φορές την εβδομάδα (διαρκεί περίπου 40 ώρες). Παράλληλα στην Αμερική έχει λάβει έγκριση το «τεχνητό πάγκρεας» που σταματά και χορηγεί ινσουλίνη χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του ασθενούς, ενώ ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο κινητά τηλέφωνα για διαβητικούς – που επιτρέπουν στους ασθενείς να κάνουν μετρήσεις σακχάρου – αλλά και άλλες μικροσυσκευές που δίνουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένας ασθενής, αλλά και γενικότερες συμβουλές σωστής διατροφής. 

Ομιλητές ήταν οι εξής: 
(1) Σάνγκοβα - Γρηγοριάδη Συλβίνα, ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος 
(2) Καμαρίδης Ιπποκράτης, παιδίατρος - νεογνολόγος
(3) Βασιλειάδου Κυριακή, διαιτολόγος - διατροφολόγος
(4) Κατσικίδου Μαρίνα, ψυχολόγος - νοσηλεύτρια 

Δεν υπάρχουν σχόλια