«Ακτινογραφία» κάθε συναλλαγής των φορολογουμένων θα κρατά στα χέρια του το ΥΠΟΙΚ, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να σφίξει ακόμ...
«Ακτινογραφία» κάθε συναλλαγής των φορολογουμένων θα κρατά στα χέρια του το ΥΠΟΙΚ, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φοροφυγάδες.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αυστηροποιούνται οι διαδικασίες ηλεκτρονικής αποστολής στοιχείων για τις δαπάνες και τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.
Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει, όπως είναι λογικό, στις τράπεζες, οι οποίες αφού κάνουν φύλλο και φτερό τις κινήσεις λογαριασμών, τους τόκους καταθέσεων, τις συναλλαγές με κάρτες θα πρέπει να ενημερώνουν το ΚΕΠΥΟ.
Τα στοιχεία στο ΚΕΠΥΟ θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ όσον αφορά ειδικά στις κινήσεις λογαριασμών άνω των 50.000 ευρώ, η καταληκτική προθεσμία είναι η 31η Μαρτίου.
Για ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν λογαριασμούς άνω των 200.000 ευρώ και επιχειρήσεις με λογαριασμούς άνω των 300.000 ευρώ, τα στοιχεία που θα στέλνουν οι τράπεζες στο ΥΠΟΙΚ, συνιστούν πραγματική ακτινογραφία κάθε τραπεζικής κίνησης, καθώς θεωρείται ότι κινούνται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.
Μάλιστα, για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων οι τράπεζες θα στέλνουν στην Εφορία εκτός από ΑΦΜ και αριθμό δελτίου ΑΤ και τη διεύθυνση, αλλά και τα τηλέφωνα του πελάτη, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συνδικαιούχους και κάθε στοιχείο για κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από το λογαριασμό τους.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα αναμένεται ότι θα αποδειχθούν για το υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία από τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση, καθώς θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία ακινήτων που εμφανίζονται «κενά», προκειμένου να εντοπίζονται τα αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια.
Ανάλογα στοιχεία θα πρέπει να αποστέλλουν εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Όλα αυτά τα δεδομένα θα παραμένουν στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών για έξι χρόνια και είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθούν και κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, δηλαδή κατά τους ελέγχους αμερικανικού τύπου, όπου συγκρίνονται δαπάνες και έσοδα των φορολογούμενων έτσι ώστε εντοπίζονται τα αδήλωτα εισοδήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια