GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μέτρα για τις αρκούδες που προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές

Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση τους Το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης ...

Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση τους

Το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ) των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. κ. Σταύρου Καλαφάτη και Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά εμφάνισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Πήλιο κ. α.) στις οποίες, πέρα από την πρόκληση ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, δημιουργήθηκε και έντονη κοινωνική αναστάτωση. Με τη νέα απόφαση η επικινδυνότητα των περιστατικών θα διαβαθμίζεται ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Το πρωτόκολλο που θέσπισαν τα δύο υπουργεία αξιολογήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ - Διεύθυνση Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρο»).

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η συγκρότηση συντονιστικών οργάνων σε κεντρικό επίπεδο (υπό την εποπτεία του Υπουργείου περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - ΥΠΕΚΑ) και σε περιφερειακό, υπό την εποπτεία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης, θα δημιουργηθούν Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.

Ειδικότερα, μετά την αναφορά περιστατικού, θα γίνεται αξιολόγηση από τους ειδικούς και θα αποφασίζονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Εάν η αρκούδα χαρακτηριστεί επικίνδυνη τότε θα τίθεται υπό στενή εποπτεία, θα λαμβάνονται τεχνητά μέτρα απώθησης και το ζώο θα παρακολουθείται δορυφορικά.

Οι δαπάνες υποστήριξης των προγραμμάτων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε οικισμούς, οι δαπάνες προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού, των μέσων απώθησης, της κατάρτισης του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των μετακινήσεων του προσωπικού κλπ. θα καλύπτονται από το Πράσινο Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια