GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλαλούμ με τις εγκυκλίους των φαρμάκων για ασθενείς με βαριές ασθένειες

Σε… δεινή θέση και οι επικεφαλής των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ καθώς αναζητούν κονδύλια από τους ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς τους για τη...

Σε… δεινή θέση και οι επικεφαλής των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ καθώς αναζητούν κονδύλια από τους ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς τους για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων

Στο έλεος των… εγκυκλίων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και χρειάζονται ακριβά φάρμακα, όπως οι καρκινοπαθείς. Εκατοντάδες ασθενείς βιώνουν εκτός από τον Γολγοθά της νόσου, και εκείνον της αναζήτησης της θεραπείας τους περιφερόμενοι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε εκείνα του ΕΣΥ και τούμπαλιν.

Οι παλινωδίες του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις ανοίγουν νέες πληγές στο σύστημα υγείας, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών.

Τρεις εβδομάδες μετά το επείγον έγγραφο του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του το οποίο απαγόρευε τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έγινε και πάλι τροποποίηση προκειμένου να ανοίξει το κανάλι χορήγησης των φαρμάκων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα υπουργική απόφαση επαναφέρει τον προηγούμενο τρόπο χορήγησης των φαρμάκων. Οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα θα απευθύνονται και πάλι στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και εφόσον λάβουν τη σφραγίδα με τη λέξη «στερείται» στην ιατρική συνταγή, θα απευθύνονται στη συνέχεια στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε… δεινή θέση βρίσκονται όμως και οι επικεφαλής των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ καθώς αναζητούν κονδύλια από τους ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς τους για την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων. Μέχρι και τον Ιανουάριο το θέμα είχε λυθεί ατύπως: οι διοικητές δεν έκαναν παραγγελίες και η φαρμακευτική δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης είχε μετακυλισθεί στον ΕΟΠΥΥ. Πλέον όμως οι εντολές από το υπουργείο είναι ρητές και προς τα δύο μέρη να καλύπτουν εξίσου τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ανέφικτος ο στόχος της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει το μείζον θέμα που προκύπτει από τον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων για το 2014. «Ο στόχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος έχει τεθεί στα 535 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 20% περίπου, είναι ανέφικτος» τονίζουν και ζητούν να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. 

Υπογραμμίζουν επίσης οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών φαρμακοποιών ότι η συγκεκριμένη δαπάνη πρέπει να συσχετιστεί με την μεγάλη αύξηση των ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία - αύξηση που άγγιξε το 35% την τελευταία τριετία.

«Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία για το 2014 ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος μας ως επιστήμονες υγείας είναι πρωτίστως να διασφαλίζουμε την υγεία των πολιτών. Ωστόσο η μείωση του προϋπολογισμού καθιστά αδύνατο ακόμα και να παραγγείλουμε φάρμακα, εφόσον το κράτος μας επιβάλλει μηνιαίο πλαφόν στις παραγγελίες, χωρίς να τηρεί παράλληλα μέτρα ελέγχου και μείωσης του νοσοκομειακού φαρμακευτικού κόστους» αναφέρουν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια