Στους 84.906 ανέρχονται οι πολίτες που περιμένουν επί μήνες -λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- να εξεταστούν από τις επιτροπές αναπ...
Στους 84.906 ανέρχονται οι πολίτες που περιμένουν επί μήνες -λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- να εξεταστούν από τις επιτροπές αναπηρίας.
Στην ουρά περιμένουν χιλιάδες άτομα για να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν, προκειμένου να πάρουν σύνταξη αναπηρίας ή κάποιο επίδομα
Η κατάσταση αγγίζει τα όρια του κοινωνικού δράματος, καθώς καθημερινά προστίθενται στους καταλόγους νέες αιτήσεις και παραμένει άγνωστο πότε θα εξεταστούν. Πρόκειται για ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και ανασφάλιστους, οι οποίοι περιμένουν να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν, προκειμένου να πάρουν σύνταξη αναπηρίας ή κάποιο επίδομα, σύμφωνα με το Έθνος.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές αναπηρίας.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 25 Νοεμβρίου και στο μεταξύ έχουν ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών. Εως τις 9 Ιανουαρίου, οι εκκρεμείς (χωρίς προγραμματισμό για εξέταση) αιτήσεις ανέρχονταν σε 33.682.
Στο τέλος Ιανουαρίου, είχαν προγραμματιστεί συνολικά 22.017 εξετάσεις, άλλες 24.467 για τον Φεβρουάριο και 4.740 για τον Μάρτιο.
Δικαίωμα
Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και -εν όψει των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ- διπλασιάζεται ο αριθμός των υπό συγκρότηση υγειονομικών επιτροπών. Σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε περισσότερες επιτροπές από τις οποίες μπορούσαν να μετέχουν κάθε μήνα. Αίρεται, έτσι, το «πλαφόν» που είχαν στις μηνιαίες αποδοχές, για συμμετοχή σε επιτροπές (1.200 έως 1.400 ευρώ), ενώ τους δίνονται και έξοδα κίνησης.
Ο νομοθέτης ορίζει ότι για τη συνέχιση λειτουργίας του θεσμού των ΚΕΠΑ, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ρυθμιστεί εξαρχής, με διάταξη νόμου, η δημιουργία ειδικού σώματος ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας ΚΕΠΑ.
Λόγω των δομικών αλλαγών, που έχουν δρομολογηθεί στον ΕΟΠΥΥ, θα απαιτηθεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για την επανασύσταση του σώματος. Σε αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών με γιατρούς από το υφιστάμενο ειδικό σώμα.
Η συμμετοχή των γιατρών θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν αυτοί συνεχίζουν στο μεταξύ να υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ ή επιλέξουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ, ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, ή να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, ή τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οι εν λόγω επιτροπές είχαν δημιουργηθεί για την υγειονομική διαπίστωση του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και αποτελούνταν αποκλειστικά από γιατρούς του Ιδρύματος.
Από την 1η Ιανουαρίου 2012, ωστόσο, οι μονάδες Υγείας και το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ και οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που απέρρεαν από το καθεστώς της υπαλληλικής σχέσης μεταφέρθηκαν αυτούσια στον Οργανισμό.
Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, οι γιατροί που υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ -με οποιαδήποτε σχέση εργασίας- θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Οργανισμού και τη μετατροπή του αποκλειστικά σε «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια