Συνηθίζετε να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας και δυσκολεύεστε να μείνετε ακίνητοι; Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών α...
Συνηθίζετε να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας και δυσκολεύεστε να μείνετε ακίνητοι; Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμήσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους).
Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κανείς μπροστά στην τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Σακκά, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής ομάδας στο ΤΕΦΑΑ, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) (Restless Legs Syndrome) είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Πολλές φορές, η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται με αυτήν της «έντονης φαγούρας», στην οποία εάν δεν «ξυθούμε» δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.
Το ΣΑΠ μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια νέα θεραπεία
Η συστηματική άσκηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των αρχικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών όσο και η φαρμακευτική αγωγή, χωρίς όμως να εμφανίζει κάποιες συχνές παρενέργειες.
Αυτό τουλάχιστον είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μελετών που διεξήχθησαν στο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύτηκαν στο 2ο κατά σειρά επιστημονικό περιοδικό νεφρολογίας το Kidney International στο τέλος του 2013.
Ποιους όμως επηρεάζει το ΣΑΠ;
Σήμερα, σύμφωνα με τον κ.Σακκά, υπολογίζεται ότι το 5-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το ΣΑΠ, ενώ μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση, το οποίο και λαμβάνει τελικά τη σωστή αγωγή. Ακόμα, το ΣΑΠ εμφανίζεται πολύ συχνά στις εγκύους και σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από την ίδια ομάδα που δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine έδειξε ότι η συχνότητα του ΣΑΠ στους έλληνες νεφροπαθείς αγγίζει το 27% σε σχέση με τον Ελληνικό γενικό πληθυσμό που είναι στο 3,9%.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για το ΣΑΠ, ο κ. Σακκάς σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η αγωγή που δίνεται μέχρι τώρα ανακουφίζει από τα συμπτώματα αλλά δεν επιφέρει ολική ίαση. Η αγωγή που προτείνεται είναι η θεραπεία με ντοπαμινεργικούς αγωνιστές.
Ωστόσο, προσθέτει, η ερευνητική μας ομάδα έχει και μία εναλλακτική λύση: την συστηματική άσκηση. Μέχρι πρότινος, εξηγεί, υπήρχε η άποψη ότι η σωματική δραστηριότητα και η έντονη άσκηση μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα του συνδρόμου και να επιβαρύνει την υγεία των ασθενών με ΣΑΠ. “Οι ποιο πρόσφατες μελέτες μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός της άσκησης με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να επιφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία του πάσχοντα και την πορεία της νόσου" επισημαίνει ο κ. Σακκάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια