GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι μαθητές της Ξάνθης παίζουν μουσική για τον Μάνο Χατζιδάκι – Στα σκαριά τριήμερο φεστιβάλ

-Θα πραγματοποιηθεί στην Παλιά Πόλη στο διάστημα από 28 έως 30 Απριλίου 2014 -Συνάντηση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων το απόγευμα της Πέ...

-Θα πραγματοποιηθεί στην Παλιά Πόλη στο διάστημα από 28 έως 30 Απριλίου 2014
-Συνάντηση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων το απόγευμα της Πέμπτης
-Έχουν μπει οι βάσεις του όλου εγχειρήματος από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης 

Ένα μουσικό τριήμερο, αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι, με τη συμμετοχή Μουσικών Σχολείων από όλη τη χώρα ευελπιστεί να διοργανώσει το Μουσικό Σχολείο της Ξάνθης καλώντας σε συστράτευση όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής. 

Πρόκειται για μια γιορτών των Μουσικών Σχολείων της χώρας που θα λάβει χώρα το διάστημα 28 με 30 Απριλίου στην πόλη της Ξάνθης και η οποία θα έχει στη μουσική της βάση τον μεγάλο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι. 

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και οι συζητήσεις επί του διοργανωτικού μέρους της εκδήλωσης, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού κάλεσε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Ξάνθης σε ανοιχτή συζήτηση στο ξενοδοχείο Ορφέας, ώστε σε πρώτη φάση να γίνει μια ενημέρωση σχετική με τη διοργάνωση και στη συνέχεια να αναζητηθεί μια φόρμουλα πάνω στην οποία θα μπορούσαν όλα τα σχολεία της πόλης να προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι. 

Τρεις μέρες αφιερωμένες στη μουσική! 
Η γιορτή των Μουσικών Σχολείων θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη Μάνο Χατζιδάκι και θα περιλαμβάνει μια σειρά από μουσικά δρώμενα σε διάφορα σημεία της πόλης. 

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια γιορτή από τους μαθητές για τους μαθητές με σκοπό την ανάπτυξη, ηθική και πνευματική, του τόπου. Υπάρχουν ήδη τα Καρναβάλια, οι Γιορτές Νεολαίας και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που μπορούμε να πούμε πως έχουν έναν πιο λαϊκό χαρακτήρα, και θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο πνευματικό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Ιωάννης Κακάρας τονίζοντας πως «ήδη υπάρχει και ένα Μουσικό Σχολείο από την Κύπρο που εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει. Εάν καταφέρουμε μέσα από μια τέτοια εκδήλωση να βγάλουμε τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο θα είναι μεγάλο επίτευγμα».

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό το βράδυ της 28ης Απριλίου θα κηρυχθεί η έναρξη των Γιορτών με μια συναυλία στο κέντρο της πόλης, ενώ την επομένη και μέχρι το μεσημέρι Μουσικά Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα που θα δώσουν το παρών στη γιορτή θα παρουσιάσουν το έργο τους σε διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου το μεσημέρι όπου οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων θα παρουσιάσουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο κοινό. 

Παράλληλα, και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα γίνουν και ενημερωτικές διαλέξεις τόσο για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αλλά και για το σήμερα και τα προβλήματα των Μουσικών Σχολείων. Οι εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερες προς το κοινό ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές ώστε να υλοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων και την Π.Ε. Ξάνθης. 

Αγκάθι το οικονομικό… 
Η εξεύρεση πόρων για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος φαίνεται πως αποτελεί μέχρι στιγμής ένα αγκάθι στην όλη διοργάνωση, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Συνολικά εκτιμάται πως για τη γιορτή των Μουσικών Σχολείων θα βρεθούν στην Ξάνθη περίπου 800 μαθητές και 30 συνοδοί εκπαιδευτικοί, ενώ ο προϋπολογισμός για την κάλυψη όλων των αναγκών της διοργάνωσης (ήχος, προβολή, σίτιση και στέγαση των μαθητών) κυμαίνεται στις 60.000 ευρώ. 

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει εξασφαλιστεί μια χρηματοδότηση της τάξεως των 18.000 ευρώ από τους φορείς της Ξάνθης, που επαρκούν για τον ήχο και την προβολή της εκδήλωσης, και σε περίπτωση που η διοργάνωση δεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τότε οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων θα καλύψουν με δικά τους έξοδα την παραμονή, σίτιση και στέγασή τους στην περιοχή. 

Στην ενημερωτική εκδήλωση το παρών έδωσαν 20 εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Ξάνθης οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο στην όλη διοργάνωση κάτι για το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει το αίτημα να μεταβιβαστεί στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και αυτές να αποφανθούν. 

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί η παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση του ονόματος «Μάνος Χατζιδάκις» στον τίτλο του φεστιβάλ, ωστόσο όπως έγινε γνωστό σε περίπτωση που δεν καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό δεν θα υπάρξει αλλαγή στο περιεχόμενο της εκδήλωσης – που θα παραμείνει αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη – αλλά αλλαγή μόνο στον τίτλο αυτής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια