Εκτεταμένη είναι η έρευνα για τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ενός θεσμού...
Εκτεταμένη είναι η έρευνα για τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ενός θεσμού με διεθνή επιτυχία, που κινδυνεύει στη χώρα μας να απαξιωθεί από φαινόμενα σπατάλης και ανέλεγκτων χρηματοδοτήσεων.
Περισσότερες από 6.000 ΜΚΟ περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει στα χέρια της η Οικονομική Αστυνομία, η οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας τους ελέγχους προκειμένου να καταδειχθεί σε ποιες περιπτώσεις το δημόσιο χρήμα που δόθηκε για τους σκοπούς των οργανώσεων αυτών δαπανήθηκε «για άλλους σκοπούς» ή κατέληξε σε τσέπες επιτηδείων. Οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εν λόγω οργανώσεις έλαβαν χρήματα τα οποία κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή για την επαύξηση της περιουσίας ιδιωτών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ΜΚΟ που ήδη έχουν ελεγχθεί και βρίσκονται πλέον στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τη ΜΚΟ ο «Κύκλος της Πάτμου», για την οποία ήδη διώκονται ποινικά 15 άτομα, καθώς από τις έρευνες που έγιναν, αποδείχθηκε ότι περί τα 9,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την ενίσχυση των σκοπών της, ελάχιστα χρησιμοποιήθηκαν με νομότυπες διαδικασίες. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε ως αντικείμενο δράσης τη σύνδεση του θρησκευτικού συναισθήματος με θέματα περιβάλλοντος και είχε αναλάβει σειρά συνεδρίων και συμποσίων εν πλω σε Δούναβη και αλλού.
Η άλλη ΜΚΟ για την οποία επίσης οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, αφορούσε τη χρηματοδότηση για απενεργοποίηση ναρκών με 9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησαν με εισαγγελική εντολή υπεύθυνοι της Οικονομικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος της οργάνωσης, δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, σχεδόν εξ ολοκλήρου καταχράστηκε το δημόσιο χρήμα αποκτώντας σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που ήδη έχουν δεσμευθεί. Ο ίδιος μετά την απολογία του προφυλακίστηκε, ενώ η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση μελετά το υλικό της δικογραφίας προκειμένου να συντάξει κατηγορητήρια και για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται (διπλωματικοί εν ενεργεία και άλλοι) που είχαν εγκρίνει τις σχετικές χρηματοδοτήσεις από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι έρευνες που συνεχίζονται, στρέφονται περισσότερο σε ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, περί τις 176, καθώς τα ποσά ήταν σημαντικά και οι δράσεις ποικίλες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από άλλα υπουργεία ή άλλους δημόσιους φορείς. Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες φαίνεται ότι θα διαρκέσουν επί μακρόν, καθώς οι συγκεκριμένες οργανώσεις είναι πάρα πολλές και κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν εκείνες που έλαβαν χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών ή άλλες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.
Και ενώ το θέμα των ΜΚΟ έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η αναφορά στον Αλεξ Ρόντο ως εμπλεκόμενο «στην υπόθεση με τις νάρκες» προκάλεσε έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης, η κυβέρνηση μελετά τώρα το θέμα προκειμένου να αλλάξει τη νομοθεσία που ισχύει για τις Οργανώσεις.
Την πρωτοβουλία της νομοθετικής αλλαγής έλαβε ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντες, επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τέντες έχει επεξεργαστεί σχέδιο αλλαγών που θα βελτιώνουν το ισχύον πλαίσιο για τις ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να γίνει αυστηρότερος ο έλεγχος και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότησή τους, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται το πολύτιμο έργο τους. Αλλωστε, οι γενικεύσεις για τις ΜΚΟ που τις εμφανίζουν ως «οχήματα» παρανομίας δεν βρίσκουν έδαφος στην πραγματικότητα, καθώς πολλές από τις οργανώσεις αυτές που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά καιρούς έχουν να παρουσιάσουν σημαντικότατο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο.
Για τον λόγο αυτό το πόρισμα ειδικής επιτροπής της Βουλής, του 2011, όπου καταγράφονται ΜΚΟ και ποσά χρηματοδοτήσεων, θα αξιολογηθεί από την Οικονομική Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί και δεν θα κινηθούν για τις αναφερόμενες σε αυτό ΜΚΟ διαδικασίες ελέγχου. Και τούτο, διότι, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές είναι καθ’ όλα νόμιμες και με αξιόπιστες δράσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια