Την αρ.πρ. 1758 πράξη χαρακτηρισμού εξέδωσε στις 30-1-2014 το Δασαρχείο Ξάνθης που αφορά 1900 περίπου στρέμματα σε παρόδια ζώνη 12 χιλιομέ...
Την αρ.πρ. 1758 πράξη χαρακτηρισμού εξέδωσε στις 30-1-2014 το Δασαρχείο Ξάνθης που αφορά 1900 περίπου στρέμματα σε παρόδια ζώνη 12 χιλιομέτρων μεταξύ «Ξάνθης-Σμίνθης». Η παραπάνω πράξη εκδόθηκε ύστερα από αίτημα μελετητών του κάθετου άξονα της Εγνατίας προς τα Δασαρχείο Ξάνθης για την παροχή στοιχείων που αφορούν τις δασικές εκτάσεις.
Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης είναι μια διοικητική πράξη του εκδίδεται από τα Δασαρχεία για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα μιας έκτασης, πρόκειται για προσωρινή διαδικασία που αφορά περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί δασικοί χάρτες.
Η πράξεις χαρακτηρισμού υποχρεωτικά αναρτώνται στον αρμόδιο Δήμο (στην περίπτωση μας στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης) και μια περίληψη της σε δύο τοπικές εφημερίδες. Κατά της πράξης μπορούν να ασκηθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός προθεσμία 2 μηνών από την τελευταία δημοσιοποίηση. Συνήθως έννομο συμφέρον έχουν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αλλά και οποιοσδήποτε (χωρίς να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης) που έχει ως κίνητρο του την προστασία του δάσους.
Για τους ιδιοκτήτες γης της ζώνης αυτής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο για όσες εκτάσεις εμφανίζονται ως δάσος αλλά και οι μη δασικές που κατατάσσονται στην παρ 6β του άρθ.3 του Ν.998/79 (χορτολιβαδικές ) .
Στις εκτάσεις της παρ.6β υπάγονται αυτές που εμφανίζονται ως χορτολίβαδα στις ιστορικές αεροφωτογραφίες του 1945 και παρόλο που δεν χαρακτηρίζονται ως δάση, διοικούνται και διαχειρίζονται από την δασική υπηρεσία μέχρι να αναγνωρισθούν με συγκεκριμένες διαδικασίες ως ιδιωτικές . Οι εκτάσεις που κατατάσσονται στην κατηγορία 6α είναι οι εκτάσεις που εμφανίζονται ως γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις στις ιστορικές αερ/φίες του 1945 και σήμερα δεν έχουν δασική μορφή, καθώς επίσης και όλες όσες έχουν αλλάξει νόμιμα χρήση. Για τις περιπτώσεις εκτάσεων που υπάγονται στην κατ. 6α αυτές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους ιδιοκτήτες τους.
Η χαρακτηρισμένη περιοχή ξεκινάει από την έξοδο της πόλης λίγο μετά το ανοιχτό θέατρο και φτάνει έως το χωριό Σμίνθη ενώ και πλάτος παρόλο που κατά μέσο όρο είναι 100 –200 μέτρα σε κάποια σημεία να ξεπερνά τα 500 μέτρα., να σημειώσουμε επίσης ότι η μεγάλη έκταση εφαρμογής (1900στρέμματα) προσδίδει στην πράξη αυτή χαρακτηριστικά δασικού χάρτη.
Πληροφορίες μπορεί να πάρει ο οποιοσδήποτε από το Δασαρχείο Ξάνθης τηλ 2541026500, ενώ τα διαγράμματα και η πράξη χαρακτρισμού έχουν αναρτηθεί και στους Δήμους Μύκης & Ξάνθης. Εναλλακτικά πληροφορίες μπορεί κανείς να αντλήσει και από την ομάδα "Φίλοι του Δάσους Ξάνθης" στο Facebook.
Δεν υπάρχουν σχόλια