Η μαρτυρία ενός 30χρονου στενού φίλου του δράστη οδηγεί στην εξιχνίαση τεσσάρων εν ψυχρώ δολοφονιών την περίοδο 2001-2002 στην περιοχή τ...
Η μαρτυρία ενός 30χρονου στενού φίλου του δράστη οδηγεί στην εξιχνίαση τεσσάρων εν ψυχρώ δολοφονιών την περίοδο 2001-2002 στην περιοχή της Θάσου και της Καβάλας, αναφέρει η Εφημερίδα Το Βήμα. Και οι τέσσερις φόνοι μάλιστα φέρεται να έχουν γίνει από το ίδιο όπλο που έδωσε στον δολοφόνο ένας αστυνομικός.
Κατηγορούμενος είναι ένας 57χρονος επιχειρηματίας από την Καβάλα, ιδιοκτήτης εταιρείας οπτικών που έχει κατηγορηθεί για ληστείες τραπεζών. Θεωρείτο βασικός ύποπτος για αυτά τα εγκλήματα σχεδόν από τότε που διαπράχθηκαν. Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές επί σειρά ετών δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ύποπτο και ο ίδιος μιλούσε για σκευωρίες των διωκτικών αρχών.
Ωστόσο η δίωξη για τους τέσσερις φόνους φαίνεται να βασίστηκε στην κατάθεση του 30χρονου από τη Θάσο, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον δράστη. Κατέθεσε ότι τη βραδιά τριών από τους φόνους είδε τον ίδιο και το τζιπ του έξω από το σπίτι των θυμάτων του.
Οι φόνοι
Στις 16 Ιουλίου 2001 σε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Καλλιράχης Θάσου ανακαλύπτονται τα πτώματα του 48χρονου υπαλλήλου της Νομαρχίας Καβάλας Γιάννη Γκουλούση, του 56χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Γιώργου Χαλκίδη και του 49χρονου υπαλλήλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κυριάκου Αθανασά. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί από έναν δράστη και είχαν δεχθεί χαριστική βολή.
Αρχικά η Αστυνομία δεν είχε καμιά πληροφορία για τον τρόπο άφιξης και αναχώρησης του δράστη, για τον οποίο από τότε είχε προκύψει ότι ήταν γνωστός των τριών θυμάτων και τους αιφνιδίασε την ώρα που έπιναν καφέ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν εν πρώτοις το ενδεχόμενο το τριπλό φονικό της Καλλιράχης να είχε σχέση με την εν ψυχρώ δολοφονία στις 2 Σεπτεμβρίου 2000 του 37χρονου επιχειρηματία νυκτερινών κέντρων Κωνσταντίνου Τσιαχτσίρα, για τον οποίο είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός ένας πολιτικός μηχανικός της Καβάλας. Η έρευνα όμως δεν είχε συνέχεια.
Στις 27 Ιουλίου 2002 δολοφονήθηκε στην ίδια μακεδονική πόλη και ο ιδιοκτήτης νυχτερινών καταστημάτων και καταστήματος οπτικών ειδών Γιώργος Σιδηρόπουλος. Όπως προέκυψε από βαλλιστική έρευνα, το όπλο των εγκλημάτων στη Θάσο και στην Καβάλα ήταν το ίδιο.
Οι πρώτες υπόνοιες
Από τότε οι αστυνομικοί είχαν υπόνοιες για εμπλοκή του 57χρονου στους φόνους της Θάσου και του ιδιοκτήτη του καταστήματος οπτικών. Ως πιθανό κίνητρο των δολοφονιών στην Καλλιράχη εμφανιζόταν η απόφαση της Πολεοδομίας να γκρεμίσει πολυτελή κατοικία του 57χρονου σε εξοχική περιοχή της Καβάλας λίγες εβδομάδες πριν από το φονικό.
«Ανταγωνιστικό» εθεωρείτο το κίνητρο της δολοφονίας του ιδιοκτήτη καταστήματος με οπτικά έναν χρόνο αργότερα. Δεν υπήρξε ωστόσο κανένα πλήρες αποδεικτικό στοιχείο.
Κατηγορίες για ληστεία, φυλακή και απόδραση
Στις αρχές Νοεμβρίου 2002 ο 57χρονος κατηγορήθηκε για δύο ένοπλες ληστείες που έγιναν στις 31 Οκτωβρίου 2002 στα υποκαταστήματα των τραπεζών Alpha και Εμπορική της Ελευθερούπολης Παγγαίου Καβάλας. Όμως εκείνος ήταν άφαντος.
Λίγες μέρες μετά ο δράστης εντοπίζεται νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Τουρκίας όπου είχε διαφύγει. Τέσσερις μήνες μετά, εκδόθηκε στη χώρα μας. Αφού έφτασε στην Καβάλα, απολογήθηκε και προφυλακίσθηκε. Στις 10 Δεκεμβρίου 2003 ο 57χρονος απέδρασε από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο κέντρο της Καβάλας και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη.
Ύστερα και από αυτό το περιστατικό οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και δικαστικοί λειτουργοί εστίασαν εκ νέου το ενδιαφέρον τους στην εμπλοκή του 57χρονου -είχε εκτίσει μέρος της ποινής του για τις ληστείες και είχε αφεθεί ελεύθερος- στους τέσσερις φόνους της Θάσου και της Καβάλας. Χωρίς όμως και πάλι νεότερα στοιχεία.
Μίλησε ο φίλος
Ωστόσο νέα διάσταση φέρεται να έδωσε η κατάθεση του 30χρονου, ο οποίος διέμενε σε κατοικία στην Καλλιράχη Θάσου, κοντά στο σπίτι που διαπράχθηκε ο τριπλός φόνος του 2001. Ο 30χρονος τότε υπηρετούσε τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατέθεσε ότι βρισκόταν εκείνη την ημέρα στη Θάσο και είχε δει τη φιγούρα του 57χρονου στο σημείο του φόνου.
Επιπλέον ανέφερε ότι την ημέρα των φόνων είχε δει ένα τζιπ που ήταν της ίδιας μάρκας και του ίδιου τύπου με αυτό του 57χρονου, με τον οποίο ήταν φίλος του και τον επισκεπτόταν στη Θάσο. Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς, δεν μίλησε τα πρώτα χρόνια για την εμπλοκή του υπόπτου στους φόνους επειδή «φοβόμουν την εκδίκησή του».
Επιβαρυντικό στοιχείο θεωρήθηκε επίσης η κατάθεση συγγενούς ενός εκ των θυμάτων στο τριπλό φονικό της Θάσου. Ανέφερε ότι είχε δεχθεί απειλές από έναν ιδιώτη πως «ο 57χρονος θα σας σκοτώσει όλους».
Η έρευνα στράφηκε ακόμη σε ένα κλειδί ΙΧ αυτοκινήτου που είχε βρεθεί σε θυρίδα του 57χρονου και για το οποίο εκτιμάται ότι ανήκε στον δολοφονηθέντα στην Καβάλα Γιώργο Σιδηρόπουλο.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο δικηγόρος του 57χρονου, κ. Θεόδωρος Λάμψιας, «τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάσαμε στοιχεία και έγινε σχετική πραγματογνωμοσύνη ότι με αυτό το κλειδί άνοιγε το ΙΧ του πελάτη μου και όχι του θύματος. Προσπαθούν επί σειρά ετών να τον εμπλέξουν στις τέσσερις ανθρωποκτονίες με αμφισβητήσιμα στοιχεία και μαρτυρίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, στη διάρκεια της ανάκρισης ελήφθησαν καταθέσεις από τεχνικούς εταιρείας αυτοκινήτων για τη δυνατότητα «αλλοίωσης» της σχετικής διαδικασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια