GRID_STYLE
TRUE
Σάββατο,3 Μάιος

Classic Header

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

Big Charlie Ξάνθη

Οι Έλληνες συνεχίζουν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μία επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το παραγωγικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν μία επίσης πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού Endeavor.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες που κατέφυγαν σε προγράμματα στήριξης και σε Μνημόνια. Οι χώρες αυτές, όπως η Ελλάδα, προχώρησαν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και πραγματοποίησαν εσωτερική υποτίμηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Στην Ελλάδα οι λιγότερες συγκριτικά παραγωγικές επιχειρήσεις (λιγότερο του 20%) απασχολούν άνω του 70% των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ένδειξη αυτή δεν είναι ενθαρρυντική. Από την άλλη παραδέχονται ότι μια σειρά από παράγοντες δεν άφησε την Ελλάδα να μεταβεί σε ένα πιο παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες επενδύουν σε φθηνές υπηρεσίες είναι τρεις:
1. Η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης

2. Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση εξαιτίας των προγραμμάτων διάσωσης. Αυτό είχε ως συνέπεια οι ελληνικές επιχειρήσεις να μη μπορούν να «βγουν» εύκολα στις αγορές, αφού δεν είχαν τις εγγυήσεις ή τις αποκτούσαν πολύ ακριβά.

3. Η απότομη αύξηση της ανεργίας και η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης, δεν άφηναν περιθώρια για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου ή γνώσης, όπως είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, νανοτεχνολογίας κ.λπ. Ο νέος άνεργος χρειαζόταν κάτι «γρήγορο και εύκολο» για να βγάλει τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, οι εξαγωγές, η νανοτεχνολογία, η υψηλή τεχνολογία και γενικότερα οι λεγόμενοι παραγωγικοί κλάδοι (tradable) απαιτούν επενδύσεις, εκπαίδευση και αρκετό χρόνο. 
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

THE HITS HOT 40_#W18# _The List _ [03-05-2025]

Πόσο ανάλγητο μπορεί να γίνει το κράτος μας

Εγκαίνια και αγιασμός στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αβάτου,...

Εφορία: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Λιγότερα χαρτιά, λιγότερος κόπος: Νέο σύστημα για τις Αναλυτ...

Η Ξάνθη φιλοξενεί το Τριεθνές ΚύπελλοΤαεκβοντό – Ελλάδα, Βου...

Προφυλακιστέος ο 59χρονος Γεωργιανός που κατηγορείται για κα...

Δείτε τι «έδειξαν» οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα τελωνεία του Έβρο...

Καιρός: Από σήμερα «μυρίζει» καλοκαίρι

Παράταση αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης κα...