ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Στη δρομολόγηση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη διεκπεραίωση των ανεξόφλητων δανεί...
Στη δρομολόγηση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη διεκπεραίωση των ανεξόφλητων δανείων προχωρεί η κυβέρνηση. Συγκροτείται συμβούλιο από υπουργούς το οποίο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Επιφορτίζεται με την έκδοση των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος
Το πρώτο βήμα για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κάνει η κυβέρνηση, καθώς σύντομα και με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτείται κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο θα τρέξει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», το κείμενο της πράξης βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.
Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα λειτουργεί όπως μια ανεξάρτητη αρχή.
Η λειτουργία του προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τους πλειστηριασμούς. Το Συμβούλιο με φαστ τρακ διαδικασίες θα προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς τις τράπεζες από μη ενήμερους δανειολήπτες.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο «Εθνος», οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι για την καθιέρωση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» και του ορισμού των «συνεργάσιμων δανειοληπτών». Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει και στην έκδοση κανόνα δεοντολογίας των τραπεζών, με σκοπό να υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι στη συμπεριφορά τους έναντι των δανειοληπτών.
Ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων θα είναι η λίστα των αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ετοιμάσει παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνονται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Ετσι οι τράπεζες, έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών (μονομελή, ζευγάρια, τετραμελή κ.ο.κ.) θα εξετάζουν, κατά περίπτωση, το αίτημα. Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Ετσι το δάνειο θα κρατιέται «ζωντανό» και δεν θα σκάει...
Με τη λίστα των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης δένει... και η απόφαση για τους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες. Είναι αυτοί που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες (π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία). Είναι εκείνοι που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες τους δόσεις κι αν αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα θα ενημερώσουν τις τράπεζες. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών.
Επιπλέον το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει και την προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης.
Το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Τις αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους περιέγραψε με απάντησή του στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Αυτές είναι:
Η διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων.
Οι προτάσεις τροποποιήσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, σε θέματα ουσίας και διαδικασίας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφορικά με τις καθυστερούμενες αποπληρωμές και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων.
Η κατάρτιση δράσεων ευαισθητοποίησης για την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών και των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων επί των ανωτέρω θεμάτων.
Η δημιουργία ενός δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών.
Ο κ. Σκορδάς είναι εκείνος που θα «τρέξει» από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης τις αποφάσεις για την καθιέρωση των θεσμών των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» και των «συνεργάσιμων δανειοληπτών».
Ο τρόπος ρύθμισης δανείων που έρχεται να ισχύσει και στη χώρα μας είναι το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια