GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα

«Δίχτυ» προστασίας για το φυσικό περιβάλλον Με 20 χρόνια καθυστέρηση η Ελλάδα αποκτά «Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα». Ύστερα...

«Δίχτυ» προστασίας για το φυσικό περιβάλλον

Με 20 χρόνια καθυστέρηση η Ελλάδα αποκτά «Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα». Ύστερα από μια μακρά πορεία η οποία ξεκίνησε το 1994, οπότε η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (σύμβαση του Ρίο), μόλις ολοκληρώθηκε το τελικό κείμενο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Στο παρελθόν είχαν γίνει διάφορες απόπειρες χάραξης της εθνικής στρατηγικής. Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ως υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αναθέσει το έργο στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), ενώ επί υπουργίας κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη το κείμενο εμπλουτίστηκε και επικαιροποιήθηκε. Οι εργασίες όμως «πάγωσαν» όταν το τιμόνι του ΥΠΕΚΑ ανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι άθροισμα συλλογικών προσπαθειών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και άλλων υπουργείων, πανεπιστημίων, της Εθνικής Επιτροπής «Φύση 2000», μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων φορέων, σύμφωνα με το Βήμα. 

Η Ελλάδα διαθέτει από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη: 7.645 είδη και υποείδη φυτών, 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών, καθώς και 3.500 θαλάσσια είδη. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το πλαίσιο των δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάσχεση της απώλειάς της».

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας είναι ανίσχυρες μπροστά στην εισβολή ξενικών ειδών (ζωικών και φυτικών), τα οποία έχουν εισαχθεί και εξαπλωθεί σε περιοχές της χώρας, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο σε φυσικά οικοσυστήματα και εκτοπίζοντας τα αυτόχθονα είδη. Μάλιστα, μελέτη υπολογίζει ότι η αλλόχθονη χλωρίδα της χώρας αποτελείται από 343 ξενικά είδη.

Χρονικός ορίζοντας της Εθνικής Στρατηγικής είναι η δεκαπενταετία 2014 - 2028 και στόχος είναι η δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων για την ελληνική βιοποικιλότητα, επικαιροποίηση του υφιστάμενου θεσμικού καθεστώτος για τα προστατευόμενα είδη, η οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών κτλ.

«Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα» λέει στο «Βήμα» η υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς κυρία Ιόλη Χριστοπούλου. Και προσθέτει: «Ελπίζω μόνο να μη μείνει στα χαρτιά. Πρέπει να ξαναβάλουμε στο κέντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων της χώρας το φυσικό περιβάλλον, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που ζούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια