-Στενό φορολογικό «μαρκάρισμα» στις offshore εταιρείες από το ΥΠ.ΟΙΚ. Σε στενό «μαρκάρισμα» στις offshore εταιρείες και σε φυσικά ή νο...
Σε στενό «μαρκάρισμα» στις offshore εταιρείες και σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα αν και φορολογούνται στη χώρα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς υποχρεώνει τους εν λόγω φορολογουμένους να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο.
Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη ο φορολογικός εκπρόσωπος θα πρέπει να έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, στην ταχυδρομική διεύθυνση του οποίου η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να αποστέλλει κάθε είδους αλληλογραφία σχετική με το φορολογούμενο. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση, «το πρόσωπο, το οποίο ορίζεται φορολογικός εκπρόσωπος, ουδεμία ευθύνη φέρει για την εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου».
Βάσει της ίδιας απόφασης οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα πρέπει να ορίσουν φορολογικό εκπρόσωπο με την υποβολή στη φορολογική διοίκηση, της σχετικής για τη χορήγηση ΑΦΜ δήλωσης, συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά το έντυπο Μ7
«Δήλωση Σχέσεων Φορολογουμένου» και απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό του. Επίσης, με τις ανωτέρω δηλώσεις, θα δηλώνεται υποχρεωτικά η πλήρης διεύθυνση κατοικίας του φορολογούμενου στην αλλοδαπή και η διεύθυνση της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας. Όταν οι παραπάνω δηλώσεις, δεν υποβάλλονται από το φορολογούμενο αλλά από τρίτο πρόσωπο, θα προσκομίζεται και σχετική εξουσιοδότηση, νομίμως θεωρημένη.
Σε περίπτωση αλλαγής φορολογικού εκπροσώπου και εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την πραγματοποίηση της μεταβολής θα υποβάλλονται ξανά τα σχετικά έγγραφα από το φορολογούμενο στη φορολογική διοίκηση. Φορολογικός εκπρόσωπος που δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συγκεκριμένης εκπροσώπησης, θα υποβάλλει στην περίπτωση αυτή και μόνο, στη Φορολογική Διοίκηση το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογουμένου» όταν ο φορολογούμενος, δεν προβαίνει στην αντικατάσταση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια