-Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων σε όλη τη χώρα Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων εκπαιδευτικών που υπη...
Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θράκη, αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το σύνολο της χώρας, παρατηρούνται συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία σχεδόν 1 στις 2 εγκυμονούσες που εργάζεται στα δημόσια σχολεία λαμβάνει μεγαλύτερες άδειες εξαιτίας προβλημάτων και επιπλοκών.
Το γεγονός αυτό, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στα σχολεία, εγείρει και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αδειών μακράς διάρκειας αλλά και το καθεστώς ελέγχου των γνωματεύσεων που παρέχουν οι γυναικολόγοι.
Ο μέσος όρος παγκοσμίως των επαπειλούμενων κυήσεων προσδιορίζεται στο 15% όταν στην Ελλάδα και ειδικά στην Εκπαίδευση φτάνει σχεδόν το 50%. Από τις συνολικά 5.542 κυήσεις που καταγράφηκαν το 2012-13 οι 2.662 (ποσοστό 48%) χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες κυήσεις. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φτάνει το 56% ενώ για τη Δευτεροβάθμια το 35%.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καταγράφονται το 2011 177 κυήσεις και 219 επαπειλούμενες κυήσεις, ενώ το 2012 200 κυήσεις και 180 επαπειλούμενες κυήσεις.
Σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ακόμη πιο αυξημένα, όπως για παράδειγμα στην Α’ Αθήνας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται πως το περσινό έτος δόθηκαν άδειες για 273 κυήσεις εκ των οποίων οι 180 χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες. Αντίστοιχα, στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής από τις 286 εγκυμοσύνες οι 205 ήταν επαπειλούμενες κυήσεις.
Σύμφωνα με το ΈΘΝΟΣ, το θέμα έχει αναφερθεί πρόσφατα στη Βουλή και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι η «η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλούμενων κυήσεων σε σχέση με όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. «Υπάρχουν, λοιπόν, οι πραγματικές επαπειλούμενες κυήσεις αλλά υπάρχουν προφανώς και κάποιες που δεν είναι και αυτό φαίνεται από τα τεράστια ποσοστά» είχε δηλώσει.
Οι αδυναμίες!
Οι άδειες πάντως που λαμβάνουν οι εγκυμονούσες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αδύνατον να προβλεφθούν, ούτε όσον αφορά στον αριθμό άλλα ούτε και στη διάρκεια των αδειών που θα χρειαστούν έως ότου ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.
Το ζήτημα που προκύπτει με αυτές τις άδειες και απασχολεί την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι τα κενά που δημιουργούνται στο μέσο της σχολικής χρονιάς και η αναπλήρωσή τους με δασκάλους ή καθηγητές.
Επιμέλεια: ThrakiToday.com με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια