GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αφαιρούν με «χειρουργική» ακρίβεια μετασχηματιστές στην Ξάνθη – Δύο με τρεις κλοπές την ημέρα!

-Πολλών χιλιάδων ευρώ η ζημιά που προκαλείται, ενώ το κέρδος των δραστών δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ  Μορφή καται γίδας έχουν λάβει το τελ...

-Πολλών χιλιάδων ευρώ η ζημιά που προκαλείται, ενώ το κέρδος των δραστών δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ 

Μορφή καταιγίδας έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ στον κάμπο της Ξάνθης, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ThrakiToday.com σε καθημερινή βάση σημειώνονται δύο με τρία περιστατικά. 

Πρόκειται για ένα «σπορ» που ανθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην περιοχή της Ξάνθης αλλά σε ολόκληρη τη Θράκη, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ζημιογόνο οικονομικά για τη ΔΕΗ, καθώς η αντικατάσταση ενός μετασχηματιστή απαιτεί συνήθως 3.000 με 3.500 ευρώ. 

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ στην Ξάνθη κ. Βάσιλης Σαρρής, «η ζημιά για κάθε μετασχηματιστή ανέρχεται στα 3.500 ευρώ, τι στιγμή που το κέρδος από τον χαλκό του μετασχηματιστή που πουλάνε αυτοί που τους κλέβουν δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ». 

Ως γνωστόν οι δράστες βάζουν στο μάτι τους μετασχηματιστές για τα χάλκινα εξαρτήματα αυτών (πηνία, δακτύλιοι και ελάσματα) τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν στην αγορά, ωστόσο η αντικατάσταση των «κλοπιμαίων» αποτελεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έξοδο για τη ΔΕΗ. 

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια εκτιμάται ότι στην περιοχή της Ξάνθης έχουν κλαπεί περισσότεροι από 150 μετασχηματιστές, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της ζημιάς. «Έχουν γίνει έλεγχοι σε εταιρίες ανακύκλωσης αλλά δεν έχει προκύψει κάποιοι στοιχείο για το που μπορεί να καταλήγουν οι μετασχηματιστές» εξηγεί ο κ. Σαρρής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ. Ακρίτας ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς της ΔΕΔΔΗΕ ώστε να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα. 

Οι δράστες επιλέγουν συνήθως μετασχηματιστές που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κάμπο της Ξάνθης και μπορούν εύκολα να τους προσεγγίσουν χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια τους να αφαιρέσουν κάποιον μετασχηματιστή προκαλούν «παράπλευρες» καταστροφές, ωστόσο στο σύνολό τους επιδεικνύουν επαγγελματισμό αφαιρώντας με χειρουργική ακρίβεια τη λεία τους. «Αντίστοιχες κλοπές έχουμε σε όλη τη Θράκη, και στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Κομοτηνή» συμπληρώνει ο κ. Σαρρής. 

Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι τοπικό, καθώς πανελλαδικά η οικονομική ζημιά σε βάρος της ΔΕΗ από τις κλοπές ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. 

Ο τρόπος δράσης! 
Οι δράστες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή στην προσπάθεια τους να κλέψουν τον χαλκό που βρίσκεται στο εσωτερικό των μετασχηματιστών, ενώ από τον τρόπο αφαίρεσης των κλοπιμαίων φαίνεται και ο βαθμός εμπειρίας τους.

Τα περιστατικά σημειώνονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο δεν λείπουν και οι περίπτωσης απαράμιλλου θράσους με τους δράστες να προχωρούν στην αφαίρεση μετασχηματιστών και υπό το φως της ημέρας. Αρχικά αφαιρούνται οι βίδες και τα μπουλόνια με την εγκατάσταση να καταρρέει, ενώ παράλληλα προκαλείται βραχυκύκλωμα. Ακολούθως με τη χρήση εργαλείων οι δράστες ανοίγουν τους μετασχηματιστές και αφαιρούν 100 με 150 κιλά καθαρού χαλκού.  

Οι κλοπές βυθίζουν ολόκληρες περιοχές, κυρίως αγροτικές, στο σκοτάδι, πέραν της οικονομικής ζημιάς που προκαλούν στη ΔΕΗ. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σημειώθηκαν δυο κλοπές μετασχηματιστών στα Άβδηρα, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν αντίστοιχες κλοπές στις γύρω περιοχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια