-Κάποιοι φαίνεται πως δεν μπορούν να βρουν τον ύπνο που έχουν χάσει -Από κόσκινο εκθέσεις, πορίσματα και στοιχεία για τη λειτουργία της...
-Από κόσκινο εκθέσεις, πορίσματα και στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρίας από το 1999 μέχρι και σήμερα
Φύλλο και φτερό τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων της Αναπτυξιακής Ξάνθης κάνουν ΣΔΟΕ και Εισαγγελία μετά και τη μηνυτήρια αναφορά με εκθέσεις ελέγχου και έγγραφα για τη λειτουργία της εταιρίας που κατέθεσε τον Μάρτιο στη Δικαιοσύνη ο τελευταίος πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πασχάλης Λύρατζης.
Την ίδια στιγμή το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ως απαράδεκτο το αίτημα των μετόχων της Αναπτυξιακής για λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, γεγονός που όπως φαίνεται δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους σε όσους η υπόθεση της Αναπτυξιακής στοιχειώνει ακόμη τους καθημερινούς… εφιάλτες τους.
«Κρίθηκε ως απαράδεκτο το αίτημα αλλά δεν έχω πάρει ακόμη στα χέρια μου την απόφαση για να ξέρω το σκεπτικό αυτής. Απ’ όσα έμαθα μέχρι στιγμής, χωρίς να είμαι σίγουρος κρίθηκε ως απαράδεκτη διότι έχει λήξει η θητεία μας το 2011 και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες τότε για να βρεθεί λύση, αυτές τις πληροφορίες έχω τώρα χωρίς να την έχω στα χέρια μου την απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λύρατζης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, ζητώντας παράλληλα πλήρη έλεγχο σε όλους όσοι ενεπλάκησαν με την εταιρία.
«Τον Μάρτιο του 2013 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά με όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία, εκθέσεις και στοιχεία έργων. Σε κάποιες απ’ αυτές τις εκθέσεις που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα υπάρχουν παρατηρήσεις και σε κάποιες άλλες όχι. Τα τέσσερα χρόνια που διοίκησα την εταιρία είχαμε τρεις τέτοιες εκθέσεις που δεν είχαν καμία παρατήρηση» επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, τα στοιχεία αυτά έχουν πάει και στο ΣΔΟΕ. Να δούμε τι έχει κάνει ο καθένας μας, να ανοίξουν οι λογαριασμοί των προέδρων, των συμβούλων και των μετόχων, όλων και να δούμε ποιος πρέπει να κατηγορείται και ποιος όχι. Έγω είχα την ατυχία να είμαι ο τελευταίος πρόεδρος και η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα».
Χωρίς διοίκηση αλλά με… αποφάσεις (;)
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λύρατζη, και ενώ η εταιρία παρέμενε ακέφαλη μετά και την παραίτηση του τελευταίου Δ.Σ. στις 13 Ιουλίου του 2011 (είχαν προηγηθεί άκαρπες Γενικές Συνελεύσεις) εμφανίστηκε έγγραφο προς τη ΔΕΗ Ξάνθης σε επιστολόχαρτο της Αναπτυξιακής με το οποίο ζητείτο από την υπηρεσία να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση των γραφείων στα τέλη του Ιουλίου.
«Το έγγραφο αυτό υπάρχει και στη ΔΕΗ αλλά και στην Εισαγγελία. Οι μέτοχοι ζητούσαν να ηλεκτροδοτείται η Αναπτυξιακή και το έγγραφο έχει πρωτοκολληθεί» εξήγησε ο κ. Λύρατζης, ωστόσο κάτι τέτοιο προκαλεί ερωτηματικά για το εάν μπορεί να εμφανίζεται ένα τέτοιο έγγραφο της εταιρίας από τη στιγμή που αυτή παρέμενε χωρίς διοίκηση.
Πέταξαν για αλλού τα εκατομμύρια!
Παρά το γεγονός πως στις 13 Ιουλίου 2011 κατά τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής έγινε αποδεκτή η παραίτηση των μελών της τελευταίας διοίκησης και λόγω απροθυμίας να αναλάβει κάποιος το τιμόνι της εταιρίας είχε αποφασιστεί η προσφυγή στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη πότε.
Στη συνέχεια η εταιρία βρέθηκε σε ένα ιδιότυπο περιβάλλον, με εκατομμύρια ευρώ στην κυριολεξία να βγάζουν φτερά και να χάνονται από την τοπική οικονομία.
«Είχε αποφασιστεί οι κύριοι Ξυνίδης, Μπένης και Παραστατίδης να καταφύγουν στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στις 13 Ιουλίου. Όταν όμως μετά από ένα εξάμηνο ζήτησα και πήρα τα πρακτικά της Γ.Σ. αυτό δεν είχε καταγραφεί πουθενά» σημείωσε ο κ. Λύρατζης, εξηγώντας πως αυτό αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχουν συμπεριληφθεί στην μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει. «Οι επιλογές που είχαν οι τρεις τους ήταν είναι να πάνε σε προσωρινή διοίκηση για να προχωρήσει η λύση της διοίκησης, ή η προσωρινή διοίκηση να αρχίζει να τρέχει κάποια προγράμματα. Άρχισαν να τρέχουν προγράμματα και δεν υπήρχε νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας να τα αναλάβει. Με τα χρήματα που έρχονταν τότε στα ταμεία θα λύνονταν τα προβλήματα με τα χρέη προς το δημόσιο και θα καλύπτονταν κάποιες από τις υποχρεώσεις της εταιρίας. Τα χρήματα από το Leader και το ΟΠΑΑΧ που χάθηκαν θα έμεναν στους επιχειρηματίες της περιοχής μας» εξήγησε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια