GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές εγκρίσεως Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟ...

Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές εγκρίσεως

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για σημαντικό χρονικό διάστημα. Οι εργαζόμενοι που μετέχουν στις επιτροπές εγκρίσεων φαρμάκων του Οργανισμού θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας, με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία των εν λόγω επιτροπών τουλάχιστον για έναν μήνα, σύμφωνα με το Βήμα. 

«Οι επιτροπές ουσιαστικά θα διαλυθούν δημιουργώντας πλείστα προβλήματα» παραδέχονται παράγοντες του χώρου της Υγείας, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει προβλέψει τον άμεσο διορισμό νέων μελών των επιτροπών. Σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου 4223/2013, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές συνιστώνται με αποφάσεις του υπουργού Υγείας. Με αυτές, όπως αναφέρεται, ορίζονται «η συγκρότηση, οι αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Μέχρι στιγμή πάντως, και ενώ αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι - μέλη των αρμόδιων επιτροπών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να σημάνει επιπλέον καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ήδη σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέταση των αιτημάτων των ασθενών από τις αρμόδιες επιτροπές μπορεί να φθάνει και τους οκτώ μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιτροπές για θέματα γονιμότητας, ενώ ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στις επιτροπές εγκρίσεων νοσηλείας σε μονάδα του εξωτερικού.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, για να καταστεί αποδοτική η λειτουργία της νέας επιτροπής της Αθήνας (σ.σ. δέχεται την πλειονότητα των αιτημάτων) χρειάζονται οκτώ έως εννέα τακτικά μέλη και άλλα τόσα αναπληρωματικά, ενώ η φυσική παρουσία των ασθενών στις επιτροπές είναι απαραίτητη. Όπως σημειώνουν, «η καθημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είναι σημαντική διότι μόνο έτσι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στον ηλεκτρονικό καθορισμό των ραντεβού και στην ηλεκτρονική έγκριση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην αποφυγή στρεβλώσεων που ήδη παρατηρούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια