GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άναψε φωτιές η αύξηση 5 λεπτών στα τσιγάρα

Φωτιές άναψε στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας η απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και η αντικατάστασή του από...

Φωτιές άναψε στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας η απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και η αντικατάστασή του από αύξηση του τέλους στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, που βλέπει περαιτέρω αύξηση του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει ετησίως 40 εκ. ευρώ από την αύξηση του τέλους στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, ωστόσο ήδη οι ετήσιες απώλειες από το λαθρεμπόριο καπνού είναι 650 εκ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει ετησίως 40 εκ. ευρώ από την αύξηση του τέλους στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά, ωστόσο ήδη οι ετήσιες απώλειες από το λαθρεμπόριο καπνού είναι 650 εκ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια απόφαση η οποία είναι καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «Εθνος» ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, πέντε λεπτά επιπλέον φόρος ακούγεται μικρή αύξηση, αλλά δεν είναι. Η συνολική φορολόγηση θα φτάσει στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου. Θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3-4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα ? βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά.

Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για τους 50.000 εργαζόμενους στον κλάδο (στην καλλιέργεια καπνού, σε περίπτερα και ψιλικά και στη βιομηχανία). Είναι προφανείς, συνεπώς, οι επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία είναι το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα.

Θα σημάνει, επίσης, επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού που έχει ήδη εκτιναχθεί στο 20% με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων για το κράτος.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο ήδη οι ετήσιες απώλειες εσόδων του κράτους από το λαθρεμπόριο καπνού λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσοστό του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το 20%.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας καπνικών προϊόντων των τελευταίων χρόνων δεν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των δημόσιων εσόδων αλλά σε μείωση. Η φορολογική πολιτική -όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος της αγοράς- θα πρέπει να είναι τέτοια που να πετυχαίνει ταυτόχρονα τους στόχους τόσο των εσόδων όσο και της δημόσιας υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενίσχυσης της παράνομης αγοράς.
Κώστας Νάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια