-Πτώση 50% καταγράφεται στις εργασίες των ελαιοτριβείων -Πέρσι οι παραγωγοί πήγαιναν τόνους ελιάς και φέτος μόλις μερικά κιλά Λάδι...
-Πέρσι οι παραγωγοί πήγαιναν τόνους ελιάς και φέτος μόλις μερικά κιλά
Λάδι περίμεναν και λάδι δεν είδαν οι παραγωγοί της Ξάνθης που καλλιεργούν ελαιόδεντρα, καθώς η τεράστια ακαρπία που έπληξε την περιοχή συρρίκνωσε δραματικά τον αριθμό των ελιών που καρποφόρησαν φέτος.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ThrakiToday.com το πρόβλημα εντοπίζεται χρονικά στην Άνοιξη, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη των ανθών στα ελαιόδεντρα και τη μετέπειτα καρποφορία τους, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των ελιών που παρήγαγαν τα δέντρα να ήταν τρομακτικά μειωμένος συγκριτικά με πέρσι.
Η καλλιέργεια ελαιοδέντρων δεν αποτελεί κύρια αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, μιας και ο νομός δεν είναι ελαιοπαραγωγικός, ωστόσο αποτελεί μια επικουρική δραστηριότητα τόσο αγροτών όσο και πολιτών που ασκούν άλλο επάγγελμα και διατηρούν κάποιο κτήμα με ελιές. Κάθε χρόνο τέτοια περίπου εποχή οι ελιές συλλέγονται από τα δέντρα και οδηγούνται σε ελαιοτριβεία της περιοχής, ώστε να μετατραπούν σε λάδι το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί – συνήθως – για προσωπική κατανάλωση των παραγωγών.
Η μείωση των καρπών είχε ως αποτέλεσμα και την αντίστοιχη μείωση της κίνησης στα ελαιοτριβεία της περιοχής, τα οποία οδηγήθηκαν σε μια άνευ προηγούμενου οικονομική ασφυξία.
«Φέτος η κίνηση έχει πέσει στο μισό ίσως και πιο κάτω σε σχέση με πέρσι. Η ποσότητα του ελαιοκάρπου ήταν ανύπαρκτη» εξηγεί ο κ. Στάθης Σωτήριος ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ξάνθη, εξηγώντας πως η εξέλιξη αυτή «επηρεάζει φυσικά εμένα ως επιχειρηματία, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς που ασχολούνται με το αντικείμενο και θα περίμεναν κάποιο όφελος από αυτό. Η δουλεία έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν εργαζόμαστε. Τα έξοδα τρέχουν και εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας αλλά μας είναι φοβερά δύσκολο».
Τέτοια εποχή πέρσι, όπως θυμάται ο κ. Σωτήριος, οι μηχανές του ελαιοτριβείου στην κυριολεξία έπαιρναν φωτιά, με τους παραγωγούς να συρρέουν κατά πλήθη προσκομίζοντας μεγάλες ποσότητες ελιών και αναμένοντας τις αντίστοιχες ποσότητες ελαιολάδου. Φέτος ο ήχος των μηχανών αποτελεί ανάμνηση του παρελθόντος, με το ελαιοτριβείο να «βάζει μπρός» μόλις συγκεντρωθεί έστω ένας ικανοποιητικός αριθμός ελιών. «Υπάρχουν παραγωγοί που πέρσι έφεραν δέκα και δώδεκα τόνους και φέτος μόλις 400 και 500 κιλά ελιών. Το πρόβλημα παρατηρείται σε όλη τη χώρα, δεν νομίζω πως είναι μόνο τοπικό» υπογραμμίζει ο ίδιος, τονίζοντας πως «όσα χρόνια είμαι εγώ επιχειρηματίας κάτι αντίστοιχο σε τέτοιο βαθμό δεν υπήρξε ποτέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια