GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πήγαν να σπείρουν ψήφους (;) στους Κοινωνικούς Λαχανόκηπους Ξάνθης

-Αιχμές τις αντιπολίτευσης για πολιτικές σκοπιμότητες υπό τον μανδύα των κοινωνικών δράσεων  -Αποσύρθηκε τελικά το θέμα, ώστε να επιστρέ...

-Αιχμές τις αντιπολίτευσης για πολιτικές σκοπιμότητες υπό τον μανδύα των κοινωνικών δράσεων 
-Αποσύρθηκε τελικά το θέμα, ώστε να επιστρέψει διορθωμένο 
-Δήμαρχος Ξάνθης: «Εάν εμείς δεν συμφωνούμε πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι τα 50 λεπτά πάνε σε κοινωνικούς σκοπούς;»

Τη δημιουργία τριών κοινωνικών λαχανόκηπων για την εξυπηρέτηση άπορων πολιτών του Δήμου Ξάνθης κλήθηκε να συζητήσει το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται τελικώς κάποια απόφαση μιας και το θέμα πυροδότησε αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να τεθούν σε λειτουργία οι λαχανόκηποι. 

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Μανόλη Τσέπελη, οι δημότες θα επιβαρυνθούν με ένα μηνιαίο πάγιο των 50 λεπτών σε κάθε λογαριασμό, χρήματα τα οποία θα δαπανηθούν αρχικά για τη δημιουργία των υποδομών για τη λειτουργία των λαχανόκηπων, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν σκέψεις να χρηματοδοτούνται από αυτά τα έσοδα και άλλες κοινωνικές δράσεις του δήμου. 

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τα χρήματα θα πηγαίνουν σε έναν ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη τόσο των βασικών υποδομών όσο και τη λειτουργία των λαχανόκηπων, ενώ όσα χρήματα περισσεύουν θα δίνονται στον Δήμο ώστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων κοινωνικών δράσεων. 

Ν. Ανταμπούφης: «Πόσα θα είναι τα λεφτά;»
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με το ύψος του τελικού ποσού που θα συγκεντρώνεται, με βάση ποιόν υπολογισμό προέκυψε η επιβάρυνση των 50 λεπτών και πόσες είναι οι υδροδοτήσεις της Ξάνθης. 

Απαντώντας ο κ. Τσέπελης, ανέφερε πως οι υδροδοτήσεις υπολογίζονται περίπου στις 32.000, ενώ εκτιμάται ότι τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν σε πρώτη φάση τις 60.000 ευρώ τον χρόνο με δεδομένη και την αδυναμία που παρουσιάζουν οι δημότες στην εξόφληση των λογαριασμών τους, αλλά και το γεγονός πως εφόσον κάποιος το επιθυμεί μπορεί να απαλλαγεί από την καταβολή των 50 λεπτών. 

«Εγώ προτείνω όλο το ποσό που θα συγκεντρώνεται να μεταφέρεται στον Δήμο και εκείνος στη συνέχεια να πληρώνει τη ΔΕΥΑΞ για τις υπηρεσίες της» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ανταμπούφης 

Πυρά Πούλιου για προεκλογικές σκοπιμότητες 
Σαφείς υπαινιγμούς πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η δημιουργία των λαχανόκηπων αλλά και ο ρόλος της ΔΕΥΑΞ σε αυτό παρουσιάζει έντονες πολιτικές σκοπιμότητες, λίγους μόλις μήνες πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή κ. Χρίστος Πούλιος.

«Έχουμε ρωτήσει τους νομικούς συμβούλους του δήμου εάν αυτό είναι νόμιμο να μπει έστω και ένα ευρώ ως κάποιο χαράτσι στους λογαριασμούς; Γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος σε αυτή την αίθουσα, πως ξαφνικά μας προέκυψε η ΔΕΥΑΞ ως φορέας διαχείρισης αυτού του έργου και κατασκευής αλλά και λειτουργίας. Αυτό με κάνει και υποψιάζομαι άλλα πράγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «πίσω από τον μανδύα του κοινωνικού έργου πάτε να επιβαρύνεται τους δημότες χωρίς να ξέρω κατά πόσο είναι αυτό σύννομο και πάτε να βάλετε το δημοτικό συμβούλιο σε περιπέτειες. Δεν δέχομαι να είναι φορέας λειτουργίας η ΔΕΥΑΞ, δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο κάτι τέτοιο. Να έχει ο δήμος δίχτυ κοινωνικής προστασίας αλλά με διαφάνεια και όχι μέσα από το φέουδα της ΔΕΥΑΞ». 

Υπέρ της δημιουργίας των λαχανόκηπων αλλά κατά της επιβολής του παγίου στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΞ εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Απόστολος Αγκόρτσας ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός πως ο δήμος διαθέτει εκτάσεις τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιήσει για τη δημιουργία των λαχανόκηπων και δεν χρειάζεται να νοικιάσει άλλες, όπως προτείνεται στη σχετική εισήγηση. 

Πρότεινε την απόσυρση ο Δήμαρχος 
Μετά τις σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε η εισήγηση, η οποία χαρακτηρίστηκε πως πρόχειρη, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ο οποίος συμφώνησε πως τη διαχείριση της δομής θα πρέπει να έχει ο Δήμος κα όχι η ΔΕΥΑΞ πρότεινε την απόσυρση του θέματος και τη σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επιλύσει τα διαδικαστικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη συζήτηση του θέματος. 

«Εάν εμείς δεν συμφωνούμε πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι αυτό το μισό ευρώ πάει για κοινωνικούς σκοπούς; Η ομπρέλα και ο έλεγχος θα πρέπει να είναι από τον Δήμο όπως και με τις άλλες δομές» τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος. 

Τελικώς το θέμα αποσύρθηκε, ενώ ζητήθηκε από τα μέλη της επιτροπής που ανέλαβε τη διευθέτηση των διαδικαστικών, να κινηθεί γρήγορα, ώστε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα να επιστρέψει και πάλι για συζήτηση. 

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη δημιουργία των λαχανόκηπων 
Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία τριών χώρων. 
1. Κοινωνικός Λαχανόκηπος  σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στην περιοχή του Γηροκομείου. Η έκταση παραχωρείται έναντι ενοικίου ύψους 2.000 ευρώ ετησίως για δέκα χρόνια. Στην έκταση αυτή δίνεται η δυνατότητα 150 καλλιεργήσιμων εκτάσεων 40 τ.μ. 

Η έκταση βρίσκεται πλησίον της πόλης και δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και σε άτομα που δεν διαθέτουν όχημα και ως εκ τούτου προτείνεται οι εκτάσεις να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν τις καλλιεργητικές ανάγκες 150 άπορων οικογενειών. 

2. Κοινωνικός Λαχανόκηπος στην περιοχή των Κιμμερίων σε έκταση 10 στρεμμάτων. Οι εργασίες διαμόρφωσης από τη ΔΕΥΑΞ και το δήμο ξεκίνησαν κατά το παρελθόν και υπολείπεται η προμήθεια πρόσθετων υλικών προκειμένου να περαιωθούν οι εργασίες και να δοθούν προς χρήση οι λαχανόκηποι. 

Δικαιούχοι έκτασης 40 τ.μ. θα είναι 150 άπορες οικογένειες του οικισμού, μέλη του ΚΑΠΗ Κιμμερίων και άτομα με ειδικές ανάγκες του οικισμού συνολικά. 

3. Κοινωνικός Λαχανόκηπος σε έκταση 17 στρεμμάτων στη θέση Γκαζ Χανέ στο Δροσερό. Ή έκταση θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 270 οικογενειών του οικισμού. Το αγροτεμάχιο προσφέρεται προς χρήση για δέκα χρόνια έναντι 3.000 ευρώ τον χρόνο. 

Σε επόμενη φάση προτείνεται και η δημιουργία Κοινωνικού Λαχανόκηπου σε ιδιόκτητη έκταση 33 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου για την εξυπηρέτηση καλλιεργητικών αναγκών 450 χαμηλόμισθων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια