Όργιο παράνομων συνταγογραφήσεων καταγράφεται σε πολλούς νομούς της χώρας και το α εξάμηνο του 2013 με το νομό Λαρίσης να αναδεικνύεται σε...
Όργιο παράνομων συνταγογραφήσεων καταγράφεται σε πολλούς νομούς της χώρας και το α εξάμηνο του 2013 με το νομό Λαρίσης να αναδεικνύεται σε πρωταθλητή.
Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» ολόκληρες περιοχές της χώρας πρωταγωνιστούν στη συνταγογράφηση κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων με το νομό Λαρίσης να έχει τα πρωτεία με ποσοστό 9% επί του συνολικού όγκου της συνταγογράφησης.
Αυτό σημαίνει 17.000 ευρώ για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους έναντι 10.000 ευρώ στο νομό Μαγνησίας που έρχεται δεύτερος.
Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ένα 10% αλλά με τον ίδιο αριθμό παραπεμπτικών με την Λάρισα.
Στην Αττική το ποσό για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους βρίσκεται στις 8.000 ευρώ, ενώ τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι η αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους, στον νομό Λαρίσης, να είναι εξαπλάσια απ΄' ότι στην Αττική που αριθμεί εκατομμύρια κατοίκους.
«Οι διαφορές αυτές δεν εξηγούνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία ιατρών της κάθε ειδικότητας ως προς τον πληθυσμό του κάθε νομού» τονίζουν με νόημα από τον ΕΟΠΥΥ.
Βέβαια αντίστοιχα «ελληνικά μυστήρια» απαντώνται και αλλού, όπως, για παράδειγμα στο δήμο Αλίμου όπου σημειώνεται 13 φορές υχηλότερη ζήτηση σε χειρουργούς από σε ολόκληρο τον μέσο όρο της Αττικής.
Η υψηλότερη μέση τιμής συνταγής καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας, 103,3 ευρώ ανά συνταγή ή 2,2 φορές η διάμεση τιμή, όπως αυτή καταγράφηκε στην Αρκαδία και τα Χανιά.
Το πρώτο εξάμηνο του 2013 γράφτηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.173.631 παραπεμπτικά για εξετάσεις, συνολικής δαπάνης 53 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 13,5 εκατ. είχαν να κάνουν με παθολόγους και άλλα 11,2 εκατ. με καρδιολόγους.
Εχει προκύψει όμως ακόμα μία δυσκολία, από το σχέδιο του υπουργείου να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών που συνταγογραφούν.
«Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί υπέρμετρα η προκλητική ζήτηση όπως άλλωστε έδειξε και η εξέλιξη της συνταγογράφησης κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων το περασμένο δωδεκάμηνο», είπε στην καθημερινή της Κυριακής στέλεχος του υπουργείου Υγείας.
Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη για κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις είναι:
Λαρίσης
Μαγνησίας
Τρικάλων
Αχαϊας
Θεσπρωτίας
Αττικής
Δράμας
Κέρκυρας
Χανίων
Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια