-Πουλούν κοψοχρονιά οι κτηνοτρόφοι, γιατί δεν έχουν χρήματα να ταΐσουν Με τιμή μόλις 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 6 ευρώ την ίδι...
Με τιμή μόλις 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 6 ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι, πουλάνε τα αρνιά τους κτηνοτρόφοι από την Ξάνθη, σε μια προσπάθεια να βρουν χρήματα να ταΐσουν τα κοπάδια τους, αφού η επιδότηση των 10 ευρώ, ανά έγκλειστο ζώο, για την ευλογιά που συνεχίζει να θερίζει στο νομό, αργεί να δοθεί και από ό,τι φαίνεται θα είναι και λειψή.
«Οι έμποροι εκμεταλλεύονται το γεγονός και αγοράζουν φθηνά. Το πρωί της Δευτέρας στα σφαγεία του νομού οδηγήθηκαν περίπου 1.000 αρνιά, με τιμή στα 4,5 ευρώ το κιλό, και με προορισμό την αγορά στην Αθήνα», ανέφερε στο Agronews ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων της Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς, εξηγώντας πως οι παραγωγοί δέχονται να πουλήσουν τόσο φθηνά, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν ζωοτροφές.
Ο προγραμματισμός για το χειμώνα στο νομό, όπως λέει ο συνομιλητής μας, αφορά στην αγορά προμηθειών για το τρίμηνο Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Όμως, ήδη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων ευλογιάς, τα κοπάδια στη Ξάνθη είναι έγκλειστα από τις 24 Οκτωβρίου, με συνέπεια να συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες με τάισμα εντός των στάβλων, οπότε οι ζωοτροφές έχουν μειωθεί δραματικά.
«Θα βρεθούμε στην καρδιά του χειμώνα, εκεί κάπου τον Ιανουάριο χωρίς να έχουμε τροφή να ταϊσουμε τα ζώα μας» λέει ο ίδιος και καταγγέλλει το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όχι μόνο δεν έχει δώσει ακόμη την αποζημίωση που έχει υποσχεθεί, αλλά ακούγεται πως αυτή από τα 500 χιλ. ευρώ, που είχε υπολογιστεί για όλη τη Θράκη και τον Έβρο, τελικά θα περιοριστεί στα 400 χιλ. ευρώ και θα αφορά μόνο σε ζώα στη ζώνη απαγόρευσης των 3 χλμ.
«Στο τέλος, μέχρι να φθάσουν τα λεφτά στη Ξάνθη, θα μας ζητήσουν να βάλουμε και από την τσέπη μας», σημειώνει με ειρωνεία ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων του ακριτικού νομού, όπου μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 5.500 αιγοπρόβατα επιμολυσμένα από την ευλογιά, με πλέον πρόσφατο κρούσμα την περασμένη Τετάρτη στα Άβδυρα, όταν οδηγήθηκε σε θανάτωση κοπάδι 780 αιγοπροβάτων. Σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, δε, ο αριθμός των θανατοθέντων ζώων φθάνει πια τα περίπου 17.000, με τον Έβρο να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με σχεδόν 10.000 θανατωθέντα αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο κ. Λουκμακιάς, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και είχε επαφές στο υπουργείο με τον αρμόδιο για τα θέματα ευλογιάς, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάξιμο Χαρακόπουλο, αυτό που απομένει για να δοθεί η αποζημίωση των 10 ευρώ, ανά ζώο, είναι μια υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού των Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για να απελευθερωθούν τα χρήματα.
Το πρόβλημα βέβαια είναι το τι θα γίνει με τα κοπάδια που είναι σε ακτίνα έως 10 χλμ., από τις εστίες μόλυνσης, καθώς και εκείνα βρίσκονται σε καραντίνα και σιτίζονται μέσα στους στάβλους. «Τα κοπάδια στην ακτίνα των 3 χλμ., για τα οποία υπάρχει μέριμνα, στη Ξάνθη αριθμούν περίπου 42.000 αιγοπρόβατα, και άλλα περίπου 7-8.000 στη Ροδόπη και στον Έβρο. Αντίθετα, στη ζώνη των 10 χλμ., ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνά τα 200 χιλ. ζώα, εκ των οποίων τα 107.000 είναι στη Ξάνθη», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και σημειώνει πως για όλους αυτούς τους παραγωγούς «μέσα στο χειμώνα, αν δεν δοθεί κάποια οικονομική βοήθεια, θα έρθει και ο ιός της πείνας για τα ζώα τους».
Αποζημιώσεις, πάντως, δεν έχουν δοθεί ούτε για τα ζώα που θανατώθηκαν, με εξαίρεση σε κάποιους κτηνοτρόφους στο Βόρειο Έβρου, για τα κοπάδια που είχαν μολυνθεί στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και πάλι το ποσό που δόθηκε ανά ζώο είναι μόλις στα 85 ευρώ. «Μιλάμε για το 30% της αξίας τους στην αγορά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα καταφέρουν ποτέ να ανασυστήσουν το κοπάδι τους, τουλάχιστον όχι στον αριθμό ζώων που είχαν πριν πάθουν τη ζημιά», σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς, προσθέτοντας ότι αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως τα περισσότερα από τα ζώα ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οικονομική απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια