-Στόχος να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους και να εισπραχθούν σημαντικά ποσά Μάχη με το χρόνο αλλά και με τις ελλείψεις που υπάρχο...
Μάχη με το χρόνο αλλά και με τις ελλείψεις που υπάρχουν στις εφορίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προλάβει και να ελέγξει όλες τις παραγραφόμενες υποθέσεις φορολογίας Κεφαλαίου, σύμφωνα με το Βήμα.
Τρεις τρεις θα ελέγχει ο κάθε ελεγκτής τις φορολογικές υποθέσεις προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους και να εισπράξει το κράτος αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με κατ΄επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρίου Χάρη Θεοχάρη από τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ελέγχονται οι υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον. Η επιλογή προς έλεγχο των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου καθώς και τα κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.
Επειδή οι δηλώσεις της φορολογίας κεφαλαίου δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με συνέπεια να μην υπάρχουν τα στοιχεία αυτών στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων θα διενεργηθεί από τον Προϊστάμενο της κάθε Υπηρεσίας, αντλώντας τις υποθέσεις από τα τηρούμενα βιβλία αυτής, στα οποία είναι καταχωρημένες κατά έτος οι υποθέσεις της φορολογίας κεφαλαίου.
Ο Προϊστάμενος αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κ.λπ. καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, όπως:
α) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ
β) Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
γ) Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1055/1.4.2003 ΑΥΟ.
δ) Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια (παρ. 1 άρθρου 25 ν.2459/1997) ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης ια του άρθρου 23 του ν.2459/1997.
ε) Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
στ) Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κύριος Θεοχάρης, «επειδή το πλήθος των παραγραφόμενων υποθέσεων είναι πολύ μεγάλο και κατά συνέπεια καθίσταται ανέφικτο από τις υπηρεσίες να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η κάθε Υπηρεσία, θα αναθέσει προς έλεγχο τρεις υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή. Οι υποθέσεις θα ληφθούν ανά φορολογία με αυστηρή σειρά με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης».
Από τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων, δηλαδή έως 31.12.2013, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δυο ακόμη έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις.
Συνεπώς οι εντολές θα πρέπει να εκδοθούν έως την ως άνω ημερομηνία, ώστε να επιτευχθεί η διετής παράταση της παραγραφής της υπόθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια