"Πρωταθλήτρια" Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών που τις ενδυναμώνει η Ελλάδα, σύμφωνα ...
"Πρωταθλήτρια" Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών που τις ενδυναμώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων μαζί με το υπουργείο Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποιήσης για την Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών, στις 18 Νοεμβρίου.
Όπως έγινε γνωστό, στην Ελλάδα το 9% των νοσηλευόμενων προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 6%.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (ασινετομπάκτερ, κλεμπσιέλλα και ψευδομονάδες) σε ποσοστό άνω του 50% είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά.
Από την καταγραφή που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει φανεί ότι την τελευταία τριετία στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα 11.500 λοιμώξεις σε νοσοκομεία από 9.500 ασθενείς.
Η διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων είναι ευρύτατη στις μονάδες υγείας (75 από τα 108 νοσοκομεία -64%- που συμμετείχαν στην καταγραφή δηλώνουν κρούσματα λοιμώξεων σε όλα τα ιατρικά τμήματα και όχι μόνο στις ΜΕΘ.
Παράλληλα, ευρεία είναι η κατανάλωση αντιβιοτικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή αυξήθηκε από 10% το 2007 στο 15,6% εφέτος, ενώ το 36% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι για "ώρα ανάγκης". Θετική κρίνεται η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει ότι εάν παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη δεν θα πάρει αντιβιοτικά (45% από 20%).
Αν και η Ελλάδα υποχώρησε στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα -μας προσπέρασε η γειτονική Ιταλία- ένας στους δύο πολίτες από κάθε νοικοκυριό, κάθε χρόνο, χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, ενώ στο 54,7% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία χορηγούνται αντιβιοτικά όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 37%.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια