Aν και η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εξαντλείται στην άρση ή μη της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για σπίτια με αντικειμενική ...
Aν και η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εξαντλείται στην άρση ή μη της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για σπίτια με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ωστόσο το ισχύον νομικό καθεστώς προστατεύει μόνον όσους οφείλουν σε τράπεζες.
Με άλλα λόγια, ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ ή η δεύτερη κατοικία βγαίνουν σήμερα στο σφυρί εάν ο ιδιοκτήτης τους χρωστά σε τράπεζα ή εφορία, σύμφωνα με το zoulga.gr
Άνθρωποι της αγοράς μιλώντας στο zougla.gr τονίζουν ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι εάν -με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο- τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
Τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς
Όσοι είναι υπερχρεωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, η αξία της οποίας ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, μπορούν να προσφύγουν στο νόμο 3869 της Λούκας Κατσέλη. Όπως αναφέρουν νομικοί, εάν οι ιδιοκτήτες αποδείξουν ότι πράγματι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, τότε μπορεί να καταφέρουν να παγώσουν τον πλειστηριασμό.
Βέβαια, η διαδικασία αυτή υστερεί ως προς το ότι σημαντικός αριθμός των αιτήσεων των δανειοληπτών θα εκδικαστεί το 2017 και το 2018! Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε κούρεμα έως και 90% των οφειλών για πολίτες που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη 2010 έως σήμερα ξεπερνούν τις 50.000 όσοι έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, ενώ όσοι βρίσκονται «στο κόκκινο» λόγω αδυναμίας εξόφλησης τραπεζικών δανείων υπολογίζονται σήμερα σε 65.000.
Παράλληλα, όσοι οφείλουν σε Δημόσιο ή ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν «υπό την ομπρέλα» του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Αστικού Κώδικα. Μπορούν, δηλαδή, να υποστηρίξουν στο δικαστήριο ότι το ύψος της οφειλής βάσει της οποίας αποφασίστηκε η κατάσχεση είναι μεγαλύτερο από το ποσό που πραγματικά χρωστούν. «Όταν αποδεικνύεται η ένδεια του οφειλέτη, η κατάσχεση αναστέλλεται και δειγματοληπτικά περίπου μία στις δύο τέτοιου είδους περιπτώσεις δικαιώνεται από τα δικαστήρια» αναφέρουν δικηγόροι στο zougla.gr.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαστικές αποφάσεις για εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού αφορά ιδιοκτήτη πρώτης κατοικίας στη Ρόδο που είχε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο οφειλέτης είχε περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής και θα έπρεπε να προστατευθεί.
Στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών
Κι ενώ το ενδιαφέρον της δημόσιας σφαίρας στρέφεται στο εάν θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να κατάσχουν τα σπίτια των δανειοληπτών τους που βρίσκονται «στο κόκκινο», το Δημόσιο για χρέη πολιτών 300 ευρώ και άνω έχει τη δυνατότητα να κατάσχει κινητή και ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, κάθε εβδομάδα δεκάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί, με επισπεύδουσες τις τράπεζες.
Για παράδειγμα, ισόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα 55 τ.μ. τίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό για οφειλή 234.400 χιλιάδων ευρώ, με την αξία στην οποία εκτιμήθηκε να ανέρχεται στις 70.000 ευρώ. Επίσης, στο σφυρί βγαίνει διώροφη κατοικία 218 τ.μ. για χρέος τριών συγγενικών προσώπων της τάξης του 1.000.000 ευρώ. Για οφειλή 250.000 ευρώ σε πλειστηριασμό βγαίνει αποθήκη επιφάνειας 263,7 τ.μ., ενώ για μικρότερο χρέος, ύψους 28.000 ευρώ, οικόπεδο 680 τ.μ. στον Άγιο Στέφανο.
Δεν υπάρχουν σχόλια