Η σημασία της καλλιέργειας του βαμβακιού στη χώρα μας, αλλά και οι προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, συζητήθηκε στη συνάν...
Η σημασία της καλλιέργειας του βαμβακιού στη χώρα μας, αλλά και οι προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, με τον απερχόμενο εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (International Cotton Advisory Committee - ICAC) κ. Τέρι Ταουνσεντ (Terry Townsend) και τον διάδοχο του από την 1η Ιανουαρίου 2014 κ. Χοσέ Σέτε (Jose Sette).
O κ. Τσαυτάρης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο πλαίσιο και της νέας ΚΑΠ, η προσπάθεια του υπουργείου αποσκοπεί και για το βαμβάκι όπως και για το σύνολο της ελληνικής γεωργίας, στη μέγιστή δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, που θα αναδείξει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και φυσικά στη συνέχιση της υποστήριξης του εξαιρετικού αυτού προϊόντος της Ελλάδας.
Στην προσπάθεια αυτή, είπε, εντάσσονται δράσεις όπως η συνεχής βελτίωση της απόδοσης, αλλά και της ποιότητας των καλλιεργούμενων ποικιλιών βάμβακος, η καθιέρωση ενός σήματος ποιότητας για το «Ελληνικό βαμβάκι», η εφαρμογή συμβολαίων καλλιέργειας και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων του κλάδου, αλλά και η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων μέσα από τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου οι βαμβακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να λαμβάνουν, πέραν της ενιαίας και συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε η διοργάνωση της 73ης Συνέλευσης της Ολομέλειας της ICAC που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 7 Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για μια διοργάνωση ιδιαίτερα μεγάλης εμβέλειας, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν 500 αντιπροσωπείες από 50 χώρες, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική από επιστημονικής άποψης μέσω των συνεργασιών και της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας, αλλά κυρίως λόγω της ανταλλαγής εμπειριών σε θέματα πολιτικής και προώθησης του βάμβακος στο διεθνές περιβάλλον.
Η ICAC, στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος από το 1947, αποτελεί το μεγαλύτερο Διεθνή Οργανισμό με αντικείμενο την παραγωγή, εμπορία και επεξεργασία του βάμβακος με 50 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων τα επτά είναι χώρες της Ε.Ε. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα, η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης).
Δεν υπάρχουν σχόλια