Διορθωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, καθώς παρά τα όσα υποστήριζε το υ...
Διορθωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, καθώς παρά τα όσα υποστήριζε το υπουργείο Οικονομικών περί «τομής» στο φορολογικό σύστημα όσον αφορά στην απλοποίηση και τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, διαπιστώθηκε στην πορεία ότι έχει πολλές νομοτεχνικές και ουσιαστικές ατέλειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις στη Βουλή στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερες από 50 διορθώσεις στο κείμενο του νέου ΚΦΕ αναφέρει το capital, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ακόλουθα:
Η αποσαφήνιση του ποιοι αγρότες θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και ποιοι όχι. Με βάση την ισχύουσα διατύπωση του νέου ΚΦΕ αλλά και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος θα πρέπει να τηρούν βιβλία καθώς ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος έχει καταργηθεί μαζί με τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Η αποσαφήνιση του ποιοι επενδυτές στο χρηματιστήριο θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να καταβάλουν φόρο επιχειρηματικών κερδών για τα κέρδη που πραγματοποιούν στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη διατύπωση της διάταξης για το τι θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα, στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν και όσοι πραγματοποιούν τρείς ή περισσότερες συναλλαγές μέσα σε ένα εξάμηνο σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.
Τέλος, με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επήλθαν μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές όπως:
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα.
Η θεωρείται τεκμήριο η αγορά επιχείρησης και εταιρικών μεριδίων
Αίρονται οι περιορισμοί για την αγορά ή μίσθωση οχημάτων από τις επιχειρήσεις.
Θεσπίζεται φόρος υπεραξίας από ακίνητα και μετοχές
Αυξάνεται από το 10% στο 11% ο φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια