-«Δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την ανεργία» σημειώνει η πρόεδρος των Εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης Σε καθεστώς διαθεσιμότητας έχο...
-«Δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την ανεργία» σημειώνει η πρόεδρος των Εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας έχουν ενταχθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου τρεις καθαρίστριες που εργάζονταν στην Εφορία της Ξάνθης, με την καθαριότητα του χώρου να έχει περάσει πλέον σε χέρια ιδιωτών.
Πρόκειται για τρεις εργαζόμενες ΙΔΑΧ, οι οποίες εργάζονταν με καθεστώς 4ωρης απασχόλησης και όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κ. Κωνσταντινιά Χρηστακίδου η μισθοδοσία τους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
«Δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την ανεργία. Δεν αντιμετωπίζεις την ανεργία με ανεργία» σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια. Οι καθαρίστριες που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν το 75% της μισθοδοσίας τους μέχρι και τον Μάιο, ενώ μετέπειτα παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής η τύχη τους, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και στην κινητικότητα.
Ήδη οι υπάλληλοι καθαριότητας πανελλαδικά που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας προσφεύγουν συλλογικά δικαστικώς, επιχειρώντας φυσικά να προσβάλουν το μέτρο και να επιστρέψουν στις εργασίες τους. «Εργάζονταν όλες πάνω από 10 και 11 χρόνια σε εμάς και έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις» εξηγεί η κα Χρηστακίδου, τονίζοντας πως «το κόστος της μισθοδοσίας τους δεν ήταν μεγάλο. Πρόκειται για εργαζόμενες τετράωρης απασχόλησης και φυσικά όπως όλοι μας οι μισθοί τους είχαν ψαλιδιστεί τα τελευταία χρόνια».
Πανελλαδικά, με απόφαση της κυβέρνησης, καταργήθηκαν συνολικά 595 θέσεις καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, με συνέπεια φυσικά να τεθεί σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων της ειδικότητας αυτής. Είχε προηγηθεί τον Ιανουαρίου η απομάκρυνση άλλων 350 καθαριστριών.
«Η απόφαση αυτή οδηγεί ουσιαστικά τις εργαζόμενες καθαρίστριες στο δρόμο της ανεργίας και της ανέχειας. Αφήνει 600 οικογένειες χωρίς ψωμί, αφού με αυτό το χαμηλό μισθό που παίρνανε μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους» επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Υπουργείου Οικονομικών επιτελούν κοινωνικό έργο, προστατεύουν την υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και όλων των εργαζόμενων πολιτών που πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των θέσεων (οργανικών και προσωρινών) των καθαριστριών, είναι επιλογή που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του δημοσίου, το ξεπούλημα σε εργολάβους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καθαριότητας, την παραπέρα εκμετάλλευση των ίδιων των εργαζομένων στον κλάδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια