-Εκδικάστηκαν δύο υποθέσεις το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης -Υπολογίζονται γύρω στις 100 οι υπ...
-Υπολογίζονται γύρω στις 100 οι υποθέσεις με “πλαστά” ένσημα στην Ξάνθη
Ενώπιον της δικαιοσύνης βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής δύο εκ των εμπλεκόμενων στις υποθέσεις “πλαστών” ενσήμων στην Ξάνθη, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια και αφορούν κυρίως εργαζομένους των πρώην συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υπολογίζεται πως ο έλεγχος έφερε στο φως σχεδόν 100 ύποπτες περιπτώσεις, όπου εντοπίζονται “πλαστά” ένσημα.
Η πρώτη εκ των υπό εξέταση υποθέσεων αφορούσε τον Γ.Μ., ο οποίος κατηγορείται ότι παρουσίασε κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών του για την κατοχύρωση σύνταξης 100 ένσημα από επιχείρηση στην οποία, όπως παραδέχθηκε, δεν εργάστηκε ποτέ. Πρόκειται για εργαζόμενο της ΣΕΒΑΘ, ο οποίος μάλιστα κατονόμασε και ένα ακόμη άτομο, επίσης συγκατηγορούμενο του, τον Β.Λ., ο οποίος φέρεται να τον βοήθησε στην έκδοση των ενσήμων.
Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσε αρχικά ως μάρτυρας αρμόδια εργαζόμενη του ΙΚΑ στο τμήμα συντάξεων η οποία ανέφερε πως κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών του Γ.Μ. και ενώ του είχε χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, 100 από τα συνολικά 7.624 ένσημα τα οποία παρουσίασε ο ίδιος ήταν πλαστά. Ωστόσο όπως εξήγησε η ίδια δεν προκύπτει ζημία για την υπηρεσία μιας και ο κατηγορούμενος και χωρίς τον συγκεκριμένο αριθμό των ενσήμων πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, καθώς είχε περισσότερα των 7.500 ενσήμων που απαιτούνται.
Ακολούθως κατέθεσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων του ΙΚΑ Ξάνθης ο οποίος εξήγησε πως τα 100 επίμαχα ένσημα αφορούσαν το 1983, οπότε και φερόταν ως εργαζόμενος μιας επιχείρησης ο κατηγορούμενος. Ωστόσο το ένσημα είχαν κολληθεί το 2001, ενώ τα σχετικά έγγραφα έφεραν σαφή σημάδια παρανομίας, μιας και η σφραγίδα της επιχείρησης ήταν διαφορετική ενώ το ΑΦΜ που παρουσιαζόταν ήταν ανύπαρκτο. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχουν μισθολογικές καταστάσεις της εταιρίας, η οποία πτώχευσε το 1985. Παράλληλα σημείωσε πως από τον έλεγχο έχουν προκύψει γύρω στις 100 αντίστοιχες περιπτώσεις “πλαστών” ενσήμων.
Όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου Β.Λ., που απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου, αυτός ήταν υπεύθυνος μισθοδοσίας στη ΣΕΒΑΘ και όχι λογιστής, όπως αρχικώς είναι αναφερθεί. Από τη μεριά του ο Γ.Μ. που βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο, κατά την απολογία του ανέφερε πως στο παρελθόν εργαζόταν στο Δασαρχείο Δράμας και όταν πήγε να συγκεντρώσει τα ένσημά του ώστε να βγει στη σύνταξη, ο συγκεκριμένος χρόνος εργασίας δεν εμφανιζόταν. Ο ίδιος ανέφερε πως απευθύνθηκε στον Β.Λ. ώστε να τον βοηθήσει με τα χαρτιά, ζητώντας του 100 ένσημα για να καλύψει το κενό. Ερωτηθείς από την έδρα εάν δούλεψε ποτέ στην εταιρία η οποία φαίνεται να του κολλά τα ένσημα παραδέχθηκε πως ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως γνώριζε για το ότι τα ένσημα δεν ήταν πραγματικά.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τον Ε.Π., ο οποίος ήταν εργαζόμενος της ΣΕΒΑΘ και όταν κατέθεσε τα δικαιολογητικά του για τη χορήγηση σύνταξης αποδείχθηκε πως 150 από τα συνολικά 7.500 ένσημα που είχε προσκομίσει ήταν “πλαστά”. Αυτά αφορούσαν την περίοδο 1982-1983, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αναφέρθηκε πως ο κατηγορούμενος μπορούσε και χωρίς αυτά να βγει στη σύνταξη. Μια ακόμη αντίστοιχη υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί την ίδια ημέρα οδηγήθηκε σε αναβολή λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης.
Η έδρα επιφυλάχτηκε για την έκδοση αποφάσεων με τις υποθέσεις να κρατούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια