GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μανώλης Σφακιανάκης: Πλέον εντοπίζουμε σε 8 λεπτά τον χρήστη του ίντερνετ που θέλει να αυτοκτονήσει

Πλέον δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ. Αυτό διεμήνυσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, που προειδοποίησε πως το «πάρτι» και οι εκβιασμοί μέσω το...

Πλέον δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ. Αυτό διεμήνυσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, που προειδοποίησε πως το «πάρτι» και οι εκβιασμοί μέσω του διαδικτύου τελείωσαν, ενώ παράλληλα ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε στο ανησυχητικό φαινόμενο της εξάρτησης των παιδιών από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη χώρα μας.

Μιλώντας από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, αναφέρθηκε και στον κοινωνικό ρόλο της υπηρεσίας. Μάλιστα όπως σημείωσε, πλέον μέσα σε οκτώ λεπτά η Δίωξη μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του διαδικτύου που θέλει να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για χρόνο ρεκόρ για τον οποίο μάλιστα βραβεύθηκε από το FBI.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις όμως λαμβάνει και το φαινόμενο της εξάρτησης των παιδιών από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οπως σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης, 90 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων με συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο, ο οποίος σε Κίνα και Αμερική, σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηρίζεται ως διαταραχή, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχεται καθημερινά γονείς που αναφέρουν περιστατικά εθισμού.

Οι κύριες αιτίες εθισμού είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η φύση τους μπορεί να οδηγήσει στην επιθυμία των χρηστών να ελέγχουν συνεχώς αν έχει προκύψει νέο περιεχόμενο και αν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους», είπε.

Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα. Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ ο εθισμός δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι μεγάλο και σοβαρό, είπε ο κ. Σφακιανάκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και αναφέροντας την αποπλάνηση ανηλίκου και το Cyberbullying. Η ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη σώζοντας συνολικά 810 άτομα, ενώ έχει συλλάβει 818 παιδόφιλους από το 2006. «Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια