-Ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία από το Υπουργείο για τον μήνα Νοέμβριο Τον αναλυτικό χάρτη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώ...
Τον αναλυτικό χάρτη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας μέσω της έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», η οποία αποτυπώνει την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών για το μήνα Νοέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με αυτόν ο αριθμός των συντάξεων που καταβάλλονται στην Π.Ε. Ξάνθης ανήλθε σε 34.656, εκ των οποίων οι 23.897 κύριες και οι 10.737 επικουρικές. Συνολικά στη χώρα ο αριθμός των συνταξιούχων ανήλθε σε 2.687.227 ανέρχεται με μέσο εισόδημα για τις συντάξεις γήρατος τα 987,80 ευρώ. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά καταβάλλονται 235.772 συντάξεις, για τις οποίες δαπανούνται συνολικά 112.134.718,38 ευρώ.
Τους περισσότερους συνταξιούχους της Περιφέρειας παρουσιάζει η Καβάλα, στην οποία αντιστοιχούν 61.523 συντάξεις, ήτοι 41.540 κύριες και 19.912 επικουρικές. Ακολουθεί ο Έβρος με 58.544 συντάξεις, 42.850 κύριες και 15.649 επικουρικές. Στη Ροδόπη καταγράφονται 37.806 συντάξεις, με τις κύριες να ανέρχονται σε 28.724 και τις επικουρικές σε 9.057. Στην περίπτωση της Δράμας συνολικά συντάξεις ανέρχονται σε 43.243.
Με αφορμή την ανακοίνωση της έκθεσης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως «μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους και τις διασταυρώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αριθμός των συντάξεων χωρίς ένδειξη κατηγορίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, καθώς αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0.05%. Μιλάμε ουσιαστικά για την απόλυτη χαρτογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» που γεννήθηκε 1η Ιουνίου 2013, αποτέλεσε μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική τομή, που με τα λεπτομερή στοιχεία της, φώτισε κάθε πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλες και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Προχωράμε με ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, τεκμηριωμένο και ποσοτικοποιημένο, μέσα από το οποίο πετυχαίνουμε τη θωράκιση και τη θεμελίωση ενός ολοκληρωμένου ασφαλιστικού συστήματος κλείνοντας και τις τελευταίες «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής.
Από την 1 Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και των Ταμείων Πρόνοιας.
Συνεπώς και στις περιπτώσεις αυτές θα ισχύουν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες ελεγκτικές διαδικασίες και τα συνακόλουθα μέτρα που αφορούν τις εισφορές της κύριας ασφάλισης.
Θεσπίζουμε τον ηλεκτρονικό υποχρεωτικό μηνιαίο διασταυρωτικό έλεγχο μέσω της ΑΠΔ μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών και αναζητάμε τη διαφορά μέσω μηνιαίων βεβαιώσεων οφειλών.
Ανακοινώσαμε και πλέον αρχίζει να εφαρμόζεται για πρώτη φορά η μη δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ σε όσους οφείλουν μέχρι την αποπληρωμή των διαφορών που προκύπτουν από τον ανωτέρω διασταυρωτικό έλεγχο.
Ταυτόχρονα προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των ΦΚΑ με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.
Δημιουργήσαμε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο), όπου εντάσσονται οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων, βελτιώνοντας αποτελεσματικά την είσπραξη αυτών των οφειλών.
Με τις πρόσθετες αυτές συνεκτικές δράσεις επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση σημαντικότατων πόρων-εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ-, βελτιώνεται η εισπραξιμότητα των φορέων, αποκαθίσταται η ταμειακή ισορροπία του συστήματος και αναμφίβολα η συνολική εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος αλλάζει».
Δεν υπάρχουν σχόλια