-Καλούνται να δικαιολογήσουν ακίνητα και καταθέσεις, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν φοροδιαφύγει -Τη λίστα με τα ονόματα δημοσιεύει η Εφημ...
-Τη λίστα με τα ονόματα δημοσιεύει η Εφημερίδα το Πρώτο Θέμα
Στη λίστα των 1.600 “πλουσίων” τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων ελέγχονται από την Εφορία και την οποία δημοσιεύει η Εφημερίδα το Πρώτο Θέμα περιλαμβάνονται και δώδεκα πολίτες της Ξάνθης.
Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 1.600 φορολογούμενοι, στους οποίους γίνεται ενδελεχής έλεγχος για τη μεγάλη όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. περιουσία που διαθέτουν και πως αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πάρει σειρά για έλεγχο από τη νεοσύστατη «Δ.Ο.Υ. των πλούσιων».
Η λίστα διαρκώς μεγαλώνει και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα κληθούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) για να δικαιολογήσουν την περιουσία τους περίπου 2.000 αυτοαπασχολούμενοι (μεγαλοδικηγόροι, εργολάβοι, κατασκευαστές, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, εφοπλιστές, ναυπηγοί) αλλά και πολλά σημαίνοντα στελέχη κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή και έγιναν σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, στοχοποιώντας κυρίως αυτούς που έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων την περασμένη 15ετία και πλήρωναν ελάχιστα στην Εφορία.
Μετά το καλοκαίρι το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει αναλάβει δράση και τον Σεπτέμβριο είχαν επιλεγεί 219 φορολογούμενοι για τους οποίους ξεκίνησε ο έλεγχος. Πολλοί εξ αυτών δίνουν πειστικές εξηγήσεις και ο έλεγχος ολοκληρώνεται σχεδόν χωρίς επιπτώσεις στους ιδίους.
Πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι οι ελεγχόμενοι δεν είναι απαραίτητα παραβάτες και υπόλογοι. Απλώς οι υπηρεσίες κάνουν τους ελέγχους και όσοι είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έως το τέλος Σεπτεμβρίου καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι 60 εκατ. ευρώ (αναδρομικά από το 2010) και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Σχεδόν ένας στους τρεις όμως που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει, καταφεύγει στη φορολογική διαιτησία μετά τον έλεγχο, για να μειώσει τον φόρο έως και 70%. Έτσι το δημόσιο έως τώρα εισέπραξε περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Ξάνθης, στη λίστα όσων θα ελεγχθούν από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, περιλαμβάνονται 12 πολίτες, πολλοί εκ των οποίων εργολάβοι, ενώ όπως γίνεται σαφές ο έλεγχος τους δεν σηματοδοτεί ταυτόχρονα και το ότι πρόκειται για παραβάτες.
Η λίστα των ελεγχόμενων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ:
Δ.Ο.Υ. Ξάνθης:
Αβραμίδης Νικόλαος, Βουδούρογλου Ευάγγελος, Βώβος Διονύσης, Γιαννώτας Βασίλης, Γκαλέτσης Απόστολος, Ζερενίδης Παναγιώτης, Καλογιάννη Μαγδαληνή, Κοτσάνης Νικόλαος, Μυκονιάτης Κωνσταντίνος, Ντίνας Νικόλαος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Κυριακίδης Αλέξανδρος.
Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής:
Βακιάνης Ανέστης, Κοσμίδης Μηνάς, Κουγιουμτζόγλου Κρίτων, Σοφιανός Αχιλλέας
Δ.Ο.Υ. Καβάλας:
Μαρτίνης Γεώργιος, Βουγιουκάς Ιωάννης, Κουτσουκιάδης Μηνάς, Λουτρουκής Στυλιανός, Μηλιώτης Κωνσταντίνος
Δ.Ο.Υ. Ελευθερόπουλης:
Κοντόπουλος Παναγιώτης, Ρουμελιώτης Γεώργιος
Δ.Ο.Υ. Δράμας:
Ακριτίδης Δημήτρης, Βρύζας Δήμος, Δαφνάκης Ιωάννης, Ζαχαριάδης Δημήτρης, Καρέογλου Αναστάσιος, Καψημάλης Αναστάσιος, Μεγάλος Ελευθέριος, Παυλίδης Κλεισθένης, Πολυμενέρης Νικόλαος, Σαββίδης Γεώργιος
Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης:
Αργυρίου Ιωάννης, Πάλλης Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Νεόφυτος, Σολακούδης Αθανάσιος, Τσακιρίδης Νικόλαος.
Δεν υπάρχουν σχόλια