-Μικρή μέχρι στιγμής η προσφυγή των επιχειρηματιών στη ρύθμιση του Οργανισμού -«Ουκ αν λάβουν παρά το μη έχοντος» σημειώνει ο πρόεδρος τ...
-«Ουκ αν λάβουν παρά το μη έχοντος» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου
Ταχυδρομικώς καταφτάνουν τα δυσάρεστα «μαντάτα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες της Ξάνθης, το τελευταίο διάστημα, με τον ΟΑΕΕ να αποστέλλει τα γνωστά «ραβασάκια» - ειδοποιητήρια για τις συσσωρευμένες τους οφειλές.
Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, τα ειδοποιητήρια αφορούν τόσο οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ όσο και αισθητά πιο μικρές, ενώ χαρακτηριστικά επιδείχθηκε ειδοποιητήριο του Οργανισμού το οποίο είχε σταλθεί σε ελεύθερο επαγγελματία και το οποίο αφορούσε οφειλή που άγγιζε με τα βίας τα 1.000 ευρώ.
«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» σχολιάζει με νόημα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, εξηγώντας πως «λες να μην θέλω να πληρώσω; Να μην θέλω να κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ; Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, χωρίς λεφτά πως θα βγει ο κόσμος να ψωνίσει και πως θα δουλέψουμε και εμείς;». Ο Εμπορικός Σύλλογος πρότεινε στα μέλη τους να κινηθούν με εξώδικα κατά του ΟΑΕΕ, προσβάλλοντας το ύψος το ποσού που βεβαιώνεται ως χρέος προς του ίδιους, ακολουθώντας παραδείγματα άλλων πόλεων.
«Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον, και όσο ο κόσμος μαθαίνει για αυτό εκδηλώνει ακόμη περισσότερο την πρόθεσή του να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια» τονίζει ο κ. Μίλκογλου, εξηγώντας πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν βρει μεγάλο ενδιαφέρον στη Δράμα, αλλά και στην Καβάλα.
Μικρό το ποσοστό που εντάσσεται στη ρύθμιση
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις το 8% των οφειλετών εντάχθηκε, μέχρι στιγμής, στη ρύθμιση του ΟΑΕΕ για την αποπληρωμή των χρεών τους. Στην Ξάνθη υπολογίζεται πως το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα, αν και μέχρι στιγμής έχουν συμπληρωθεί μόλις δύο μήνες εφαρμογής της νέας ρύθμισης.
Πανελλαδικά, σε σύνολο 370.000 οφειλετών, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 28.500 ασφαλισμένοι στη ρύθμιση. Όπως έκανε γνωστό, ποσοστό 60% των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε ως όριο για ένταξη στη ρύθμιση.
Όπως επισημαίνει η διοικητής του ΟΑΕΕ ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο - όπως είπε - αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες. Πάντως ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η διοίκηση έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια